7ος χρόνος, ημέρα 2061η
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Ειλημμένη απόφαση τα δικαιώματα των εμβολιασμένων, ερωτηματικό το πότε

Ειλημμένη απόφαση τα δικαιώματα των εμβολιασμένων, ερωτηματικό το πότε

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το πότε θα πρέπει τελικώς να εκκινήσει η επί της ουσίας συζήτηση για τα δικαιώματα των εμβολιασμών.

Με την επιχείρηση «Ελευθερία» να προχωρά σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αλλά με χαμηλή συμμετοχή να καταγράφεται σε συγκεκριμένες ηλιακές ομάδες, η κυβέρνηση δεν κρύβει το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξουν «προνόμια» σε όλους όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων, στα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. 

Επί της αρχής λοιπόν ουδείς στο εσωτερικό της κυβέρνησης διαφωνεί με την αναγκαιότητα αυτής της επιλογής. Το θέμα στο οποίο επικεντρώνονται όλες οι συζητήσεις είναι το πότε θα γίνει αυτό.

Γι' αυτό και η κυβερνητική εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Δευτέρας θέλησε να χαμηλώσει τον πήχη και να δώσει «βάθος χρόνου» στην όλη συζήτηση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δύο βασικές εισηγήσεις στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων.

Η πρώτη κάνει λόγο για την αναγκαιότητα οι ρυθμίσεις να πρέπει να γίνουν γρήγορα, προκειμένου οι όποιες διευκολύνσεις να έχουν χαρακτήρα προτροπής ως προς τους μη εμβολιασμένους, ως αντίδοτο στα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής.

Σύμφωνα με τη δεύτερη, οι κινήσεις θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και μελετημένες, μια και δε θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι καταστρατηγείται η ισονομία και ισοπολιτεία, ώστε να δημιουργηθούν δύο κατηγορίες πολιτών. Παράλληλα οι όποιες ανακοινώσεις θα πρέπει να γίνουν όταν όλος ο ενήλικος πληθυσμός θα έχει στη διάθεση του εμβόλια.

Κάθε μία από τις δύο επιλογές έχουν θετικά και αρνητικά, γι' αυτό και ο κ.Μητσοτάκης δεν έχει λάβει ακόμα τις οριστικές του αποφάσεις. Όπως πληροφορείται μάλιστα το Liberal, το ζήτημα αυτό αποτελεί μέρος της ατζέντας του λεγόμενου πρωινού καφέ που θα συνεδριάσει το πρωί της Τρίτης.

Υπάρχουν μάλιστα σκέψεις ο πρωθυπουργός να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία της συνάντησης του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις δέκα το πρωί και να αναφερθεί στο θέμα των δικαιωμάτων των εμβολιασμένων.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές τελική απόφαση δεν υπάρχει, όμως είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν επιθυμεί να κάνει βεβιασμένες κινήσεις.

Ακόμα πάντως και αν δεν υπάρξει επίσημη (άμεση ή έμμεση) αναφορά του κ.Μητσοτάκη στο θέμα, είναι βέβαιο ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα προνόμια θα μπουν στη ζωή μας, με το μόνο ερωτηματικό να είναι το …πότε.