Βοσνία - Σερβία: Είκοσι πέντε χρόνια μετά την σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Σήμερα οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας τίμησαν τους νεκρούς της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα, της χειρότερης σφαγής που διαπράχθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με μια τελετή μνήμης στην οποία ήταν περιορισμένη η προσέλευση λόγω της κρίσης του νέου κορονοϊού.

Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, 25 χρόνια μετά τη γενοκτονία,  η προσέλευση κόσμου ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με τα πλήθη των πολλών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που συνέρρεαν κάθε χρόνο στην τελετή μνήμης για τα θύματα της σφαγής. Να σημειωθεί πως τις επίσημες εκδηλώσεις ακολούθησε  ο ενταφιασμός των σορών 9 θυμάτων της σφαγής που αναγνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα.

Οι σοροί ενταφιάστηκαν στο κοιμητήριο του Κέντρου Μνήμης της Γενοκτονίας στο Ποτοτσάρι, ένα χωριό κοντά στην Σρεμπρένιτσα, όπου είχε τη βάση της κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Βοσνίας (1992-95) η δύναμη προστασίας του ΟΗΕ.

Υπόψιν η Σρεμπρένιτσα, «προστατευμένη ζώνη» του ΟΗΕ, κατελήφθη στις 11 Ιουλίου του 1995, πέντε μήνες πριν από το τέλος του πολέμου, από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας, οι οποίες σφαγίασαν εκεί σε μερικές μέρες περισσότερους από 8.000 άνδρες και εφήβους Μουσουλμάνους της Βοσνίας. Οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες των Σέρβων της Βοσνίας εκείνη την εποχή, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο Ράτκο Μλάντιτς αντίστοιχα, έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη από την διεθνή δικαιοσύνη, κυρίως για την σφαγή της Σρεμπρένιτσα και την πολιορκία του Σαράγεβο.

Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα σχεδόν 6.900 θύματα της σφαγής έχουν βρεθεί σε περισσότερους από 80 ομαδικούς τάφους και έχουν αναγνωριστεί. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς αναπαύονται στο κοιμητήριο του Κέντρου Μνήμης του Ποτοτσάρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ