Έφτασαν στα Κατεχόμενα τα τουρκικά drones

Έφτασαν στα Κατεχόμενα τα τουρκικά drones

Με τρεις νταλίκες και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τα τουρκικά drones μεταφέρθηκαν γύρω στις 01:30 τα ξημερώματα σήμερα από το λιμάνι της Αμμοχώστου στο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου στα Κατεχόμενα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, την άφιξή των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα Κατεχόμενα μεταδίδουν τουρκοκυπριακά μέσα.

Ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Όζερσαϊ ανακοίνωσε ότι το φορτίο που έφτασε Κατεχόμενα αφορά το επίγειο σύστημα ελέγχου των drones, όχι τα ίδια τα τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη. Επίσης, αναφέρει ότι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για drones που φέρουν οπλικά συστήματα. Δηλαδή, προτεραιότητα της τουρκικής πλευρά είναι η ανάπτυξη κατασκοπευτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και όχι νέων εναέριων ολικών συστημάτων, στα Κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το sigmalive, που επικαλείται το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Demiroren, τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs), και άοπλα και οπλισμένα, θα ξεκινήσουν να απογειώνονται από το αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκόνοικου (Γκετσιτκαλέ) από τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, ο «πρωθυπουργός» του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, ο Ερσί Τατάρ, έπειτα από την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» δήλωσε ότι στο αεροδρόμιο θα γίνουν επιπλέον επενδύσεις. «Η προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων είναι βασική προτεραιότητα», είπε ο Τατάρ. 

«Νέα αποσταθεροποιητική ενέργεια η βάση για drones στα Κατεχόμενα»

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση στα κατεχόμενα πως η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους ενέκρινε τη χρήση του παράνομου αεροδρομίου ως βάσης για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως αυτή «είναι προφανώς ακόμα μια αποσταθεροποιητική ενέργεια της Τουρκίας στην περιοχή, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σταθερότητας».

«Είναι βέβαιο ότι δεν συμβάλλει με κανένα τρόπο στη δυνατότητα για να αμβλύνουμε την ήδη τεταμένη κατάσταση και είναι και μια απόδειξη ότι η Τουρκία όχι μόνο παρεμβαίνει στις κατεχόμενες περιοχές μας αλλά στην ουσία καθορίζει η ίδια τι γίνεται στα κατεχόμενα», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για άλλη μια ενέργεια που επιβαρύνει την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή και δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση», είπε ο κ. Κούσιος.

Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταγγείλει διεθνώς τη νέα αυτή τουρκική ενέργεια, ο κ, Κούσιος είπε πως «αυτό θα το μελετήσουμε γιατί είναι μια νέα εξέλιξη. Θα συζητηθεί το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών και θα ληφθούν αποφάσεις», ανέφερε.