EE: Συστήνει παράταση κλεισίματος εξωτερικών συνόρων έως 15 Ιουνίου

EE: Συστήνει παράταση κλεισίματος εξωτερικών συνόρων έως 15 Ιουνίου

Να παραμείνουν κλειστά ακόμα για 30 ημέρες, δηλαδή έως τις 15 Ιουνίου τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ συστήνει η Κομισιόν προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις για το κλείσιμο των συνόρων λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.

Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν αναφέρει ότι τον κοινό ευρωπαϊκό χάρτη πορείας για την άρση των μέτρων ανάσχεσης της νόσου, οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα θα πρέπει να αρχίσουν να αίρονται σταδιακά και με συντονισμένο τρόπο, προτού καταστεί δυνατή η χαλάρωση των περιορισμών στα εξωτερικά σύνορα σε δεύτερο στάδιο.

Η  Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιούανσον, υπογράμμισε την ανάγκη για σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση. «Οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία και οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα θα πρέπει να αρθούν σταδιακά πριν από την άρση των περιορισμών στα εξωτερικά σύνορα και την εξασφάλιση πρόσβασης στην ΕΕ σε κατοίκους τρίτων χωρών για μη ουσιώδεις μετακινήσεις», τόνισε

Ο περιορισμός των μετακινήσεων, όπως και η ζητούμενη παράτασή του, εφαρμόζεται στον «χώρο ΕΕ+», ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου και της Ρουμανίας) και τα 4 συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) — συνολικά 30 κράτη.

Η Επιτροπή ζητά να συνεχίσει να εφαρμόζεται μια συντονισμένη προσέγγιση σχετικά με την παράταση, αφού η δράση στα εξωτερικά σύνορα μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο αν εφαρμόζεται από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν σε όλα τα σύνορα, με την ίδια ημερομηνία λήξης και με ενιαίο τρόπο.