ΕΕ: Συμφωνία για κυρώσεις κατά Ρώσων για την υπόθεση Ναβάλνι

ΕΕ: Συμφωνία για κυρώσεις κατά Ρώσων για την υπόθεση Ναβάλνι

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξαν σήμερα την πρόταση της  Γερμανίας και της Γαλλίας να επιβληθούν κυρώσεις σε Ρώσους ύποπτους για τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, αναφέρει το Reuters.

Το Βερολίνο και το Παρίσι υποστήριξαν, κατά την συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ότι δεν έχουν λάβει πειστικές απαντήσεις από τη Μόσχα σχετικά με την παρουσία, στον οργανισμό του Ναβάλνι, ουσίας που οι αναλύσεις του ΟΑΧΟ έδειξαν ότι πρόκειται για τον απαγορευμένο νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.

«Η παραβίαση της συνθήκης για τα χημικά όπλα δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών.

«Η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν την επιβολή κυρώσεων σε ορισμένα άτομα που θεωρούμε ύποπτα σε αυτή την υπόθεση», είπε ο Μάας, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους οι δύο χώρες σκοπεύουν να προτείνουν κυρώσεις κατά αρκετών Ρώσων αξιωματούχων των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών.

Η ταχύτητα με την οποία οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης συμφώνησαν να πιέσουν για κυρώσεις υποδηλώνει μία πιο σκληρή στάση της ευρωπαϊκής διπλωματίας απέναντι στη Μόσχα, και έρχεται σε αντίθεση με το 2018, όπου χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος για να συμφωνήσει η ΕΕ στην επιβολή κυρώσεων κατά Ρώσων μετά την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα σε Ρώσο κατάσκοπο στην Βρετανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, του οποίου η χώρα είναι από τους στενότερους συμμάχους της Ρωσίας στο μπλοκ των 27, δήλωσε ότι δεν «μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην συνέβη τίποτα», και ότι η Μόσχα δεν κατάφερε να διαλύσει τις αμφιβολίες σχετικά με τη δηλητηρίαση.