ΕΕ: Νομική διαδικασία κατά της Βρετανίας για παραβίαση των όρων του Brexit

ΕΕ: Νομική διαδικασία κατά της Βρετανίας για παραβίαση των όρων του Brexit

Λιγότερο από τρεις μήνες μετα το Brexit, η Κομισιόν ξεκίνησε σήμερα νομική διαδικασία κατά της Βρετανίας για παραβίαση της μεταξύ τους συμφωνίας με τη Βόρεια Ιρλανδία που μπορεί να οδηγήσει σε επιβολή οικονομικών ποινών ή δασμών στα προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ.

Τον Φεβρουάριο, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει μονομερώς την προγραμματισμένη εφαρμογή των κανόνων που απαιτούν από τις επιχειρήσεις που αποστέλλουν τρόφιμα προς τη Βόρεια Ιρλανδία ή το αντίστροφο να υποβάλλουν επιπλέον έγγραφα.

«Τα τελευταία μέτρα αποτελούν για άλλη μια φορά παραβίαση των υποχρεώσεών του με βάση το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς σε επιστολή που απηύθυνε στο Λονδίνο σύμφωνα με το Bloomberg.

Αξιωματούχος της ΕΕ τόνισε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες ότι το μπλοκ των 27 θεωρεί τις τελευταίες κινήσεις της Βρετανίας τεράστιο πρόβλημα, το οποίο θέτει εν αμφιβόλω τη συμμόρφωση της βρετανικής κυβέρνησης με το τμήμα της συμφωνίας του Brexit που αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία.

Βάση της συμφωνίας του Brexit, η βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας συνεχίζει να εφαρμόζει σημαντικό μέρος των κανόνων της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς προκειμένου να μην χρειάζεται να εφαρμοστεί το λεγόμενο «σκληρό σύνορο» (hard border) με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ, κάτι που συνιστούσε παραβίαση της συμφωνίας ειρήνευσης της Μεγάλης Παρασκευής μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών της Ιρλανδίας.