ΕΕ: Κυρώσεις σε 31 Λευκορώσους αξιωματούχους για την εκλογική νοθεία

ΕΕ: Κυρώσεις σε 31 Λευκορώσους αξιωματούχους για την εκλογική νοθεία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε 31 υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Λευκορωσίας, μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας, έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, εν μέσω της κρίσης που έχει δημιουργηθεί μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, το αποτέλεσμα των οποίων θεωρείται προϊόν νοθείας.

Σχεδόν έναν μήνα αφότου ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις κατά του εκλογικού αποτελέσματος, σύμφωνα με το οποίο ανακηρύχθηκε νικητής ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένσκο ώστε να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία, που κρατάει ήδη 26 χρόνια, η ΕΕ επιθυμεί να δείξει τη στήριξή της στις εκκλήσεις για νέες εκλογές και να τιμωρήσει τη βία με την οποία αντιμετώπισε η κυβέρνηση τους διαμαρτυρόμενους.

«Συμφωνήσαμε αρχικά σε 14 ονόματα, αλλά αρκετά κράτη θεωρούσαν ότι δεν ήταν αρκετά. Έχουμε πλέον συμφωνήσει σε 17 επιπλέον ονόματα», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters. «Πρόκειται για υψηλόβαθμους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις εκλογές, τη βία και την κρατική καταστολή».

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν την έγκρισή τους για την επιβολή κυρώσεων – απαγόρευση ταξιδιών στην ΕΕ και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων – σε συνάντησή τους στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει σε ονόματα.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, που πιέζουν για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τη λίστα για τις κυρώσεις στη Λευκορωσία.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των ΥΠΕΞ στις 21 Σεπτεμβρίου.

Η ΕΕ, όπως και το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν κινηθεί διστακτικά ως προς την επιβολή κυρώσεων σε Λευκορώσους αξιωματούχους, μη θέλοντας να προκαλέσουν παρέμβαση της Ρωσίας.