8ος χρόνος, ημέρα 2475η
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022

ΕΕ: Έρχεται νέο πακέτο χρηματοδότησης ύψους 8 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

ΕΕ: Έρχεται νέο πακέτο χρηματοδότησης ύψους 8 δισ. ευρώ για την Ουκρανία
Shutterstock

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να ετοιμάζει ένα άλλο πακέτο χρηματοδότησης για την Ουκρανία έως τον Σεπτέμβριο που θα ανέρχεται σε περίπου 8 δισ.ευρώ δήλωσε γερμανική κυβερνητική πηγή.

Μέρος του πακέτου θα αποτελείται από επιχορηγήσεις που δεν χρειάζεται να αποπληρωθούν ενώ ένα άλλο μέρος θα αποτελείται από δάνεια, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Τον Μάιο, οι οικονομικοί ηγέτες της G7 συμφώνησαν σε νέα βοήθεια 9,5 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Γερμανία είχε συνεισφέρει 1 δισ. ευρώ στο πακέτο του Μαΐου, το οποίο έχει ήδη καταβάλει.

Η Γερμανία θα συνεισφέρει επίσης στο νέο πακέτο βοήθειας, είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Ιταλία και η Γαλλία έχουν καθυστερήσει μέχρι στιγμής και ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε στενή επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους του και την Κομισιόν για το θέμα.

Η προβλεπόμενη βοήθεια θα υποστηρίξει τον προϋπολογισμό της ουκρανικής κυβέρνησης, ενώ η στρατιωτική, ανθρωπιστική βοήθεια και βοήθεια για την ανοικοδόμηση θα χρηματοδοτηθεί από άλλες πηγές, πρόσθεσε η πηγή.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 5 δισ.δολάρια το μήνα.

Πηγή: Reuters