7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

ΕΕ: Αποφάσισε άρση περιορισμών για τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ

ΕΕ: Αποφάσισε άρση περιορισμών για τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ
AP Photo/Jorge Saenz, File

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την Τετάρτη την άρση του απαγορευτικού στην είσοδο επιβατών που ταξιδεύουν για μη απαραίτητους λόγους στις χώρες-μέλη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια ένεση στην τουριστική κίνηση της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι πρεσβευτές των 27 χωρών της ΕΕ συμφώνησαν στις Βρυξέλλες να προσθέσουν τις ΗΠΑ και άλλες χώρες όπως η Αλβανία, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία στον κατάλογο των χωρών από τις οποίες επιτρέπεται η είσοδος για λόγους αναψυχής, όπως ανέφεραν Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο πρακτορείο Reuters.

Έτσι από τις επόμενες ημέρες θα διευκολύνονται τα ταξίδια των Αμερικανών πολιτών στις χώρες της ΕΕ, όπως και αυτών που προέρχονται από την Αλβανία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου, οι κάτοχοι ψηφιακού πιστοποιητικού COVID θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε., 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν την επιδημιολογική κατάσταση στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, με τη δέσμευση για «πλήρη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της δημόσιας υγείας», σύμφωνα με προσχέδιο της κοινής δήλωσής τους.

Οι διεθνείς αφίξεις των Αμερικανών στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 70% πέρυσι σε σύγκριση με το 2019, ενώ πραγματοποίησαν περισσότερα από 36 εκατομμύρια ταξίδια στην Ευρώπη το 2019. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε στα 6,6 εκατομμύρια πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ECT).

Ωστόσο, με το 50% των ενήλικων Αμερικανών να έχουν εμβολιαστεί και τις αμερικανικές αεροπορικές να επεκτείνουν όλο και περισσότερο τις πτήσεις τους προς την Ευρώπη, κάποιοι Αμερικανοί σκέφτονται σοβαρά να έρθουν το καλοκαίρι.