ECDC: Η χορήγηση της τρίτης δόσης να εξετασθεί για το σύνολο των ενηλίκων

ECDC: Η χορήγηση της τρίτης δόσης να εξετασθεί για το σύνολο των ενηλίκων

Η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) Αντρεα Αμον δήλωσε σήμερα ότι τα ενισχυτικά εμβολίου COVID-19 θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για όλους τους ενήλικες, με προτεραιότητα για όσους είναι άνω των 40 ετών, σε μια σημαντική αλλαγή στις οδηγίες του οργανισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. 

Οι συστάσεις που εκδίδονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δεν είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις της ΕΕ, αλλά χρησιμοποιούνται για τη λήψη αποφάσεων πολιτικής για την υγεία.

«Οι αναμνηστικές δόσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για όλα τα ενήλικα άτομα που δίνουν προτεραιότητα σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών», είπε η Ammon σε ηχογραφημένη δήλωση, σημειώνοντας ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα πρέπει να χορηγούνται τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού προγράμματος εμβολίων.

Στην προηγούμενη καθοδήγησή του, που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), το ECDC είπε ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα στο γενικό πληθυσμό, αλλά πρότεινε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πρόσθετες δόσεις για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προφύλαξη για ηλικιωμένα αδύναμα άτομα.

«Τα διαθέσιμα στοιχεία που προκύπτουν από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν σημαντική αύξηση της προστασίας από λοιμώξεις και σοβαρές ασθένειες μετά από μια αναμνηστική δόση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες βραχυπρόθεσμα», ανέφερε το ECDC σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Συνέστησε τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων σε όλους τους ενήλικες με προτεραιότητα «για άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να λάβει υπόψη αυτή τη συμβουλή όταν προτείνει αλλαγές στη χρήση των πιστοποιητικών COVID-19 αργότερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Πολλές χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αρχίσει να δίνουν αναμνηστικές δόσεις στους πληθυσμούς τους, αλλά χρησιμοποιούν διαφορετικά κριτήρια για να επιλέξουν ομάδες που έχουν προτεραιότητα και χρησιμοποιούν διαφορετικά διαστήματα μεταξύ των αρχικών εμβολιασμών και των αναμνηστικών.