7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

E. Γιαμαρέλλου: Οι έγκυες να κάνουν το εμβόλιο mRNA

E. Γιαμαρέλλου: Οι έγκυες να κάνουν το εμβόλιο mRNA

Για το θέμα των εμβολιασμών, τη χρήση μάσκας στα γυμναστήρια, το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών στο νοσηλευτικό προσωπικό μίλησε η καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Ελένη Γιαμαρέλλου, σημειώνοντας ότι οι έγκυες θα πρέπει να εμβολιάζονται με εμβόλια τεχνολογίας mRNA.

Μιλώντας για τη χρήση της μάσκας στα γυμναστήρια ανέφερε: «Kαταρχήν η μάσκα δεν επιβαρύνει την αναπνοή. Μαζί με τα εστιατόρια και τα μπαρ έρχονται τέταρτα τα γυμναστήρια σε επικινδυνότητα για τη μετάδοση του ιού. Με το δεδομένο ότι μεν πάνε καλύτερα οι αριθμοί, αλλά το τέταρτο κύμα παραμονεύει. Το γυμναστήριο είναι χρήσιμο, βοηθάει. Αλλά με δεδομένο όταν ξέρουμε ότι το γυμναστήριο μπορεί να είναι εστία μετάδοσης, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Οι προδιαγραφές ασφάλειας που βγήκαν για τα γυμναστήρια είναι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

Το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος σημείωσε ότι «για να πει κανείς ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο του τέταρτου κύματος της πανδημίας θα πρέπει να εμβολιαστεί περίπου από το 85% των ενηλίκων… Αυτή τη στιγμή έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού. Με βάση την επάρκεια των εμβολίων θα καταφέρουμε να τελειώσουμε το καλοκαίρι».

«Είμαστε τέταρτοι στην κατάταξη στην Ευρώπη στους εμβολιασμούς, αλλά στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών είμαστε 27οι. Πρέπει να μην φοβόμαστε», εξήγησε η Ελένη Γιαμαρέλλου.

Για το νοσηλευτικό προσωπικό η Ελένη Γιαμαρέλλου τόνισε ότι «ένα ποσοστό του νοσηλευτικού προσωπικού -και αυτό φοβάται- το 35% που μένει ανεμβολίαστο είναι αρκετά υψηλό ποσοστό μπορεί να μεταδώσουν τον ιό Πρέπει και το νοσηλευτικό προσωπικό να μην φοβούνται. Να πάνε να εμβολιαστούν γι’  αυτούς και για τους γύρω τους. Ο εμβολιασμός είναι θέμα αλληλεγγύης»