7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Ε. Γιαμαρέλλου για μετάλλαξη «Δ»: Κάθε πέντε δευτερόλεπτα μολύνεται και ένας άνθρωπος

Ε. Γιαμαρέλλου για μετάλλαξη «Δ»: Κάθε πέντε δευτερόλεπτα μολύνεται και ένας άνθρωπος

«Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα. Λένε ότι μεταδίδεται 50 με 70 φορές πιο γρήγορα. Έχουν υπολογίσει ότι κάθε πέντε δευτερόλεπτα μολύνεται ένας καινούργιος άνθρωπος», επισήμανε η καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ Ελένη Γιαμαρέλλου, προειδοποιώντας ότι οι μη εμβολιασμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην ινδική μετάλλαξη.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ για τη μετάλλαξη «Δέλτα» τόνισε: «Δεν είναι εμβολιασμένο το 70 – 80% του πληθυσμού. Αυτό το ποσοστό είναι ακόμη πιο ευάλωτο στην ινδική μετάλλαξη. Το ερώτημα είναι η μετάλλαξη αυτή μεταδίδεται πιο γρήγορα; Κάνει και χειρότερη νόσηση; Οι εκτιμήσεις από τη Μ. Βρετανία λένε ότι δεν είναι πιο λοιμογόνος».

Και υπογράμμισε: «Προσβάλει κυρίως νέους ανθρώπους, κάτω των 25 ετών. Προσβάλλει τους ανεμβολίαστους και τους ανοσοκατεσταλμένους. Αν είσαι νέος θα κάνεις συμπτώματα πολύ ελαφρύτερα από τον γνωστό μας κορονοϊό. Δεν θα κάνεις δύσπνοια ή πόνο στο θώρακα. Κάνει ελαφρότερη κλινική εικόνα, που θυμίζει τις ιώσεις που συνήθως παθαίνουμε τους χειμώνες».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κ. Γιαμαρέλλου, δεν έχουν περιγραφεί θάνατοι από αυτό το στέλεχος σε χώρες που έχουν πρόβλημα με το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού όπως π.χ. Μ. Βρετανία, Ισραήλ, Πορτογαλία και τα ΗΑΕ.

Στο Ισραήλ το 30% των προσβεβλημένων είναι εμβολιασμένοι. Άρα; Τα εμβόλια μας καλύπτουν; Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Φαίνεται, λοιπόν, ότι αυτά είναι πολύ ελαφρά κρούσματα, δεν οδηγούν στο νοσοκομείο. Κάποιοι -ακόμα περισσότεροι πια- το περνούν έως και ασυμπτωματικά. Εκείνο που θέλουμε είναι να πάνε να εμβολιαστούν».

Εικοσιεννέα κρούσματα της μετάλλαξης Δ στην Ελλάδα

«Στην Ελλάδα έχουμε 29 κρούσματα της μετάλλαξης “Δ”: τα 13 στην Κρήτη, 7 στην Αθήνα, χωρίς θανάτους επίσης. Αυτό είναι παρήγορο. Ακούστηκε ότι οι μεταλλάξεις δημιουργούνται στους εμβολιασμένους. Αυτό είναι αστείο. Η μετάλλαξη γίνεται σε έμβιο οργανισμό.

Όταν λοιπόν προσβάλλει τον άνθρωπο, κάνει τις αντιγραφές του, κάνει κάποιο λάθος στις αντιγραφές αυτές και κάνει μετάλλαξη. Τρόπος προφύλαξης είναι το εμβόλιο και οι μάσκες στους κλειστούς χώρους και στους εξωτερικούς εκεί όπου υπάρχει συγχρωτισμός», ανέφερε.

Αναφορικά με το θέμα των εμβολιασμών των παιδιών η κ. Γιαμαρέλλου είπε ότι «θέλουμε το εμβόλιο στα μικρότερα παιδιά γιατί γίνονται φορείς του ιού. Αν δεν το κάνουμε αυτό, το 90% του ιού στη χώρα μας το καλοκαίρι θα είναι το στέλεχος Δ». Και όπως τόνισε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας «υπάρχουν σκέψεις για μικρά τοπικά lockdown στο τραπέζι».