DW - Τζεντιλόνι: Μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του χρέους από τα κράτη - μέλη

DW - Τζεντιλόνι: Μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του χρέους από τα κράτη - μέλη

Ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, επιθυμεί μελλοντικά το κάθε κράτος-μέλος να έχει μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημοσίου χρέους, όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung και μεταδίδει η Deutsche Welle. 

«Το σημείο εκκίνησης διαφέρει από χώρα σε χώρα», σημειώνει ο ευρωπαίος επίτροπος, τονίζοντας ότι, για το λόγο αυτό δεν μπορεί όλα τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Σύμφωνα με τον κ. Τζεντιλόνι, κάθε κράτος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι σήμερα μόνο του σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Παράλληλα θα πρέπει όμως η Κομισιόν να αποκτήσει αποτελεσματικότερα μέσα για την επιβολή δημοσιονομικών κανόνων.

Μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας

Η πρόταση για τη συνολική μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότηας αναμένεται να κατατεθεί στα μέσα του 2022. Όπως τονίζει στη συνέντευξη, ο Τζεντιλόνι, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών τις ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει πως οι αλλαγές θα πρέπει να αφορούν τρεις κεντρικούς στόχους:

  1.  Το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ θα πρέπει να γίνει πιο απλό και κατανοητό.
  2.  Ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί τεράστιες επενδύσεις. Το κανονιστικό πλαίσιο δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο.
  3.  Οι κανόνες θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, έτσι ώστε να μπορέσουν να μειωθούν «τα πράγματι» πολύ υψηλά χρέη πολλών κρατών-μελών.

Για τη γερμανική στάση 

Αναφορικά με τη γερμανική θέση ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει αποδειχθεί αρκετά ευέλικτο και ότι για αυτό το λόγο δεν χρειάζεται αλλαγές, ο κ. Τζεντιλόνι παρατηρεί πως από τη στιγμή που «μια ευέλικτη ερμηνεία των κανόνων δεν μπορεί να διακριθεί από την πλήρη περιφρόνησή τους, τότε κάτι πήγε στραβά».

Σε ό,τι αφορά τον νέο υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος θεωρείται υποστηρικτής της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο ιταλός επίτροπος εκτιμά πως πρόκειται για έναν 'πεπεισμένο Ευρωπαίο', ο οποίος «όπως οι προκάτοχοί του, δεν θα εργαστεί μόνο για τη Γερμανία αλλά και για την Ευρώπη».