Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, 16:04

-A +A

DW: «Πολιτική κρίση στην Κίνα λόγω κορονοϊού;»

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, 16:04
DW: «Πολιτική κρίση στην Κίνα λόγω κορονοϊού;»
-A +A

Παρά τα εν μέρει αυστηρά μέτρα ο αριθμός των νεκρών και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κίνα αυξάνεται διαρκώς, με τις κινεζικές αρχές να κάνουν λόγο πλέον για περισσότερους από 1.850 νεκρούς και 72.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, υπό αυτές τις συνθήκες αίσθηση προκαλεί η παραδοχή του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ πως γνώριζε για τον θανατηφόρο κορωνοϊό δυο περίπου εβδομάδες πριν ενημερώσει το κοινό. Όπως σχολίασε, μιλώντας προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, ο Νις Γκρύνμπεργκ από το Mercator Institute for China Studies του Βερολίνου, «η είδηση αιφνιδίασε. Όπως έγινε γνωστό προ ημερών, ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου (σ.σ.: ο Σι Τζινπίνγκ) γνώριζε πολλά και κατηύθυνε τα πράγματα».

Ο ίδιος τόνισε πως στην Κίνα υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, ειδικά κατά τις πρώτες, σημαντικές, εβδομάδες. «Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, γεγονός που έχει συστημικά αίτια, αλλά οφείλεται και σε ανθρώπινα λάθη. Η κεντρική διακυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τώρα πως έκανε ό,τι μπορούσε και πως η ευθύνη βαραίνει την τοπική κυβέρνηση», πρόσθεσε.

«Ερωτηματικά προκαλεί η παραδοχή του προέδρου»

Όοον αφορά το πώς εκφράζεται η εντεινόμενη λαϊκή οργή κατά του Κινέζου Προέδρου, ο κ. Γκρύνμπεργκ σημείωσε πως «η δυσαρέσκεια και η οργή έφτασαν στο αποκορύφωμα όταν πέθανε στις αρχές Φεβρουαρίου ο κ. Γουενλιάνγκ, ο γιατρός από την Ουχάν. Ήταν από τους πρώτους που συζητούσε το θέμα με συναδέλφους, γεγονός που του έφερε μάλιστα και την αστυνομία στο σπίτι. Όταν πέθανε, υπήρξε ένα τεράστιο κύμα θλίψης και οργής, εκφρασμένο κυρίως μέσα από το διαδίκτυο. Οι αρχές κατηγορούνται ότι η λογοκρισία, η οποία απέκρυψε από τους πολίτες βασικές πληροφορίες για τον υψηλότατο κίνδυνο μετάδοσης και τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, οδήγησαν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων».

«Η οργή αυτή εξακολουθεί να υπάρχει, παρότι η κυβέρνηση λογοκρίνει ρεπορτάζ και επιχειρεί να αλλάξει το αφήγημα προς μια θετική κατεύθυνση», ανέφερε.

Σε ερώτηση για το αν ταιριάζει σε αυτό το νέο αφήγημα η παραδοχή του Κινέζου προέδρου ότι γνώριζε για τον επαπειλούμενο κίνδυνο, ο κ. Γκρύνμπεργκ ανέφερε πως «αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που συζητάμε και στους κύκλους μου. Από τη μια κάνει ό,τι και οι τοπικές αρχές. Λέει πως έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά ότι δεν ήταν αρκετά. Έτσι γίνεται στόχος κριτικής». «Από την άλλη ωστόσο», όπως εξήγησε, «αποκρούει αυτή την κριτική, υποστηρίζοντας ότι αυτή βαραίνει αποκλειστικά την τοπική κυβέρνηση. Ίσως να δέχθηκε πιέσεις από την παλιά φρουρά του κόμματος. Δεν είναι σαφές τι έχει γίνει, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια εξέλιξη που αξίζει να παρακολουθήσουμε».

Τέλος, ο κ. Γκρύνμπεργκ ανέφερε πως «κατά κάποιον τρόπο πρόκειται για πολιτική κρίση. Εντούτοις όχι σε βαθμό που να μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο στάτους του Σι Τζινπίνγκ και τον ηγετικό του ρόλο. Θα έπρεπε να γίνουν πολύ περισσότερα γι΄ αυτό», κατέληξε.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα