Δυσοίωνο σενάριο: Πρόβλεψη για 650 διασωληνωμένους τον Οκτώβριο

Δυσοίωνο σενάριο: Πρόβλεψη για 650 διασωληνωμένους τον Οκτώβριο

Αύξηση στα κρούσματα που θα ξεκινήσει εντός της εβδομάδας λόγω της σταδιακής επιστροφής του πρώτου κύματος εκδρομέων, με συνακόλουθη αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία και διασωληνώσεων, βλέπει μιλώντας στο liberal, ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιαννης, με βάση τα υπολογιστικά του μοντέλα. Αποτέλεσμα θα είναι στα μέσα Οκτωβρίου ο αριθμός διασωληνωμενων να αγγίξει τους 650, επίπεδα τα οποία και θα είναι τα μέγιστα, καθώς κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο θα έχει εμβολιαστει το 65% του πληθυσμού και μαζί με όσους θα έχουν νοσήσει ως τότε, θα είναι εφικτό ένα τείχος ανοσίας γύρω στο 80%.

Προς ώρας πάντως, παραμένουμε ακόμη μακριά από το στόχο αυτό, καθώς έχει εμβολιασθεί το 55% του ενήλικου πληθυσμού. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η αύξηση των κρουσματων. Παρ ότι τα περιστατικά είναι πλήρως διαχειρίσιμα, η τάση διαγράφεται ανοδική σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα του καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

"650 νοσηλευόμενοι με Covid στις ΜΕΘ το φθινόπωρο"

Ο καθηγητής του ΑΠΘ εκτιμά ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου - όχι όμως νωρίτερα - η εμβολιαστική κάλυψη  θα έχει φτάσει στο 63%- 65%,  κάπου εκεί θα διαμορφωθεί το «ταβάνι» της απόδοσης της εκστρατείας εμβολιασμού και στο  ποσοστό αυτό θα προστεθεί ένα 15% -20% του πληθυσμού το οποίο θα έχει αποκτήσει την ανοσία με φυσική νόσηση. Με αυτόν τον τρόπο θα ‘πιάσουμε’ μέσα στο  φθινόπωρο το τείχος ανοσίας του  80% και στα μέσα Οκτωβρίου η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών θα αγγίξει τους 650 νοσηλευόμενους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.  Το υπολογιστικό μοντέλο δείχνει ότι δεν θα φτάσουμε (ξανά) να έχουμε 800 ή 850 ασθενείς στις ΜΕΘ, θα μείνουμε χαμηλότερα, λόγω απόδοσης της εμβολιαστικής εκστρατείας. 

Κρίσιμη η έγκαιρη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σε όσους την χρειάζονται

Σε όλους αυτούς τους υπολογισμούς υπάρχει βέβαια κι ένας αστερίσκος: Πότε θα μείνουν αθωράκιστοι οι πλήρως εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι κι ευπαθείς λόγω υποκειμένου νοσήματος ή ανοσοκατασταλτικής θεραπείας (καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένοι κτλ) που εμβολιάστηκαν τον περασμένο χειμώνα και χρειάζονται αναμνηστική δόση για να μην αρχίσουν να παρουσιάζουν επαναλοιμώξεις, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα. 

Η συζήτηση για την 3η δόση όπως και η ίδια η επιχείρηση του αναμνηστικού εμβολιασμού έχει ξεκινήσει σε άλλες χώρες (το Ισραήλ ξεκίνησε ήδη και η Γερμανία θα εκκινήσει την διαδικασία τον Σεπτέμβριο), με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη να σχολιάζει πως «πρέπει να ξεκινήσουμε την προετοιμασία για την χορήγηση της 3ης δόσης στην πατρίδα μας και να μην αναλωνόμαστε σε συζητήσεις γι αυτό το ζήτημα. Πρέπει να  είμαστε έτοιμοι να χορηγηθεί η τρίτη δόση στους ανθρώπους που χρειάζονται αναμνηστικό εμβολιασμό  και η διαδικασία να ‘τρέξει’ γρήγορα το φθινόπωρο, χωρίς καθυστερήσεις κι εμπόδια, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να αρχίσουμε να βλέπουμε νοσηλείες ανθρώπων που έχουνε εμβολιαστεί αλλά μολύνονται ξανά». 

Προβληματίζουν οι επαναλοιμώξεις από τη μετάλλαξη Δέλτα

Οι επαναλοιμώξεις είναι κάτι που μας προβληματίζει με τη μετάλλαξη Δέλτα, για πολλούς λόγους. Ακόμα κι αν δεν δώσουν βαριές νοσηλείες ενέχουν τον κίνδυνο των post covid επιπλοκών, αυξάνουν το ιικό φορτίο στην κοινότητα, αυξάνουν τον αριθμό  των ατόμων  που μπορούν να (ξανά)διασπείρουν τον ιό στο περιβάλλον τους και μαζί  αυξάνουν τον αριθμό των ατόμων που αποτελούν ιδανικό υπόστρωμα για νέες μεταλλάξεις,  καθότι ο ιός μεταλλάσσεται πάντα μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως επισημαίνει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Η κρίσιμη μάζα των… αναποφάσιστων - ανεμβολίαστων

Σχολιάζοντας το που θα φτάσει το τείχος ανοσίας και πόσοι είναι οι αμετανόητοι αρνητές ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής τονίζει πέρα από τον σκληρό πυρήνας των ανεμβολίαστων, που δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξουν γνώμη,  δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει κι ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων οι οποίοι είναι μεν επιφυλακτικοί αλλά θα πείθονταν εάν τους μιλούσε ο οικογενειακός τους γιατρός και γενικώς θα πείθονταν αν επικρατούσε ξεκάθαρη επιστημονική πληροφόρηση και δεν τους παρέσυραν οι θεωρίες συνωμοσίας.  Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν μία κρίσιμη μάζα-μια υπολογίσιμη δύναμη-για να σηκώσουμε ψηλότερα τον πήχη του τείχους ανοσίας και θα πρέπει να αποτελέσουν στόχο της εκστρατείας πειθούς, όπως έδειξε και πρόσφατη έρευνα που έκανε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).  

Το προφίλ των νοσηλευόμενων με Covid ασθενών

Αύξηση διασωληνώσεων στις ΜΕΘ

Από τη μεριά της η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη σχολιάζει πως παρατηρείται μία σταδιακή - διαχειρήσιμη - αύξηση των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση στις ΜΕΘ η οποία εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, ενώ έχουμε μία αρκετά μεγαλύτερη αύξηση, ουσιαστικά διπλασιασμό στις νοσηλείες στις απλές κλίνες covid, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα.

«Αργούμε να δούμε το αποτύπωμα της αύξησης των κρουσμάτων και των νοσηλειών στις Μονάδες ΜΕΘ και οι ασθενείς  που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο είναι σε ποσοστό 95% μη εμβολιασμένοι. Στις κλινικές Covid και στις Μονάδες συναντούμε άτομα από 20 μέχρι 90 ετών (η μετάλλαξη Δέλτα χτυπά όλες τις ηλικίες) και το προφίλ του μέσου ασθενούς που διασωληνώνεται κατά το 4ο κύμα της πανδημίας είναι άνω των 50 ετών, ένας άνθρωπος από όλους αυτούς τους μεσήλικες ή ηλικιωμένους που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο» προσθέτει η Ματίνα Παγώνη. 

Και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μαζί με τους άλλους γιατρούς ανησυχεί για την στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανθρώπων μεγάλης ηλικίας ή ευπαθών λόγω υποκειμένων νοσημάτων, οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι  αλλά έχουν εμβολιαστεί εδώ και πολλούς μήνες. Οι αθωράκιστοι εμβολιασμένοι που θα χρειαστούν  (άμεσα) 3η δόση είναι το νέο αναδυόμενο πρόβλημα, από το οποίο μπορεί να προέλθει νέα πίεση στο ΕΣΥ.