7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Δυο Υπουργοί διαψεύδουν τα περί αναβολής και πρόσθετων φόρων στο νομοσχέδιο του ασφαλιστικού

Δυο Υπουργοί διαψεύδουν τα περί αναβολής και πρόσθετων φόρων στο νομοσχέδιο του ασφαλιστικού
Eurokinissi

Σε κατηγορηματική διάψευση δημοσιευμάτων ότι αναβλήθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό επειδή οι δανειστές ζητούν πρόσθετο πόρο, προέβησαν δυο Υπουργοί της κυβέρνησης και συγκεκριμένα, οι Θεόδωρος Σκυλακάκης και Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε σχετικά «Η δήλωση του εκπροσώπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στερείται σοβαρότητος και το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται είναι ανακριβές. Το ελληνικό πρόγραμμα κατατέθηκε δεύτερο και εγκρίθηκε τρίτο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει συγκεντρώσει εξαιρετικά σχόλια τόσο από την Επιτροπή (χθες μόλις έγιναν τα πιο πρόσφατα σχετικά επώνυμα σχόλια στο Συνέδριο του Economist), όσο και από τον διεθνή Τύπο».

«Η διαδικασία έγκρισης και από το Συμβούλιο προχωρά σε εξαιρετικό κλίμα. Τέσσερις ημέρες πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει υποβάλει η χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται εναντίον του, προφανώς γιατί η εξαιρετική εικόνα που διαμορφώνεται διεθνώς για το ελληνικό σχέδιο δεν εξυπηρετεί το αδιέξοδο, διχαστικό και μηδενιστικό του πολιτικό αφήγημα. Ας κάνει τέσσερις ημέρες υπομονή και η ίδια η ζωή θα του δώσει την απάντηση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ότι δεν υπάρχουν απαιτήσεις από τους δανειστές επί του θέματος και ως εκ τούτου δεν έχει αναβληθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Για τον ΕΦΚΑ είπε ότι θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων από το φθινόπωρο, προσθέτοντας ότι στο φορέα υπάρχουν πολύ ευσυνείδητοι υπάλληλοι, αλλά υπονομεύεται το όνομά τους από ορισμένους συναδέλφους τους. Ειδικότερα, για τον ΕΦΚΑ προειδοποίησε ότι «έχω στείλει στο πειθαρχικό 10 ακραίες περιπτώσεις, αν χρειαστεί, ελπίζω όχι, θα συνεχίσω να κάνω το ίδιο, δε θα συμβιβαστώ» με αφορμή τη συζήτηση για εκκρεμείς συντάξεις. Από τη μια υπάρχουν ορισμένοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, κι από την άλλη 10 εκατ. Έλληνες για μένα είναι πολύ απλή επιλογή, πάω με τους 10 εκατ. Έλληνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Θα γίνει ό,τι επιβάλει το πειθαρχικό και ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, διευκρίνισε πάντως.

Όπως εξήγησε, το 2016 έγινε χωρίς αρχές ενοποίηση του ΕΦΚΑ που μπέρδεψε λογισμικά και οργάνωση. «Μού λέγανε στο ΝΑΤ, ότι εκεί που βγάζανε συντάξεις σε 3 - 4 μήνες τώρα βγάζουνε συντάξεις σε 3 με 4 χρόνια".