7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Δύο στους τρεις Σέρβους λένε όχι στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Δύο στους τρεις Σέρβους λένε όχι στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου
APimages

Το 75% των πολιτών της Σερβίας δεν υποστηρίζει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ακόμη και αν το αντάλλαγμα ήταν η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την εκδοχή αυτή αποδέχεται το 13%. Αυτό έδειξε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο για λογαριασμό του ανεξάρτητου ινστιτούτου ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Εάν αύριο γινόταν δημοψήφισμα, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Σερβίας θα ψήφιζε κατά της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Το 64,9% του δείγματος τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας ενώ θα την υπερψήφιζε το 9,5%. Το 52% των ερωτηθέντων είναι πεπεισμένοι ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία της Σερβίας δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, ενώ αντιθέτως το 26% πιστεύει ότι θα αναγκαστεί να το πράξει. Ενδιαφέρον είναι ότι –σύμφωνα με τη δημοσκόπηση– το 46% των πολιτών της Σερβίας θεωρεί ότι το Κόσοβο «δεν είναι ακόμη χαμένο» σε αντίθεση με το 39% που πιστεύει ότι ντε φάκτο έχει χαθεί. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 68% των Σέρβων επιθυμεί τη δημιουργία συνθηκών διαρκούς ειρήνης με τους Αλβανούς.

Αύριο, Τρίτη, στις Βρυξέλες, θα συναντηθούν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι στο πλαίσιο του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ