Δριμεία επίθεση κινεζικών ΜΜΕ κατά Πομπέο: «Είναι σατανικός και ψεύτης»

Δριμεία επίθεση κινεζικών ΜΜΕ κατά Πομπέο: «Είναι σατανικός και ψεύτης»

Mε χαρακτηρισμούς όπως «σατανικός και ψεύτης που χύνει δηλητήριο και λέει ανοησίες», υποδέχτηκαν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης τις δηλώσεις Πομπέο ότι ο νέος κορονοιός προήλθε από εργαστήριο της Γουχάν, το επίκεντρο της πανδημίας στην Κεντρική Κίνα. «Εαν ο υπουργός συνεχίσει έτσι τότε το σύνθημα 'Κάντε την Αμερική μεγάλη ξανά' θα είναι ένα μεγάλο αστείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης της Κίνας, Λι Ζιμένγκ.

Εδώ και καιρό η επίσημη γραμμή του Πεκίνου, όπως έχει εκφραστεί δια στόματος του Γουαν Ζιμίνγκ, διευθυντή του Εθνικού Εργαστηρίου Βιοασφάλειας Υψηλής Ασφάλειας, είναι ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να έχει προέλθει ο ιός από το ινστιτούτο μας».

Πάντως η τακτική της Κίνας να μην «ακουμπά» ευθέως τον Τραμπ» συνεχίζεται, παρότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσάπτει ευθύνες στο Πεκίνο για την πανδημία, απειλώντας το με κυρώσεις, χωρίς ωστόσο να δίνει και περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγορεί συστηματικά την Κίνα για την παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή μέχρι χθες Τρίτη σε πάνω από 60.000 Αμερικανούς, ενώ ταυτόχρονα έχει βυθίσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Η υγειονομική και οικονομική κρίση -που εκτιμάται ότι θα φέρει ύφεση 4,8% για το 2020- θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια του Τραμπ να εξασφαλίσει νέα τετραετή θητεία στο κορυφαίο αξίωμα των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Επίσης, η νέα κρίση έχει υπονομεύσει τις πιθανότητες για μια νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, πέραν εκείνης που επιτεύχθηκε και από τις δύο πλευρές τον Ιανουάριο και θα μπορούσε να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας ευρύτερης ανακωχής μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.