«Δώσαμε τον λόγο στους ειδικούς». Κυριάκος Μητσοτάκης

«Δώσαμε τον λόγο στους ειδικούς». Κυριάκος Μητσοτάκης

Προχθές ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στο CNN. Ήταν πειστικός, με άψογη χρήση της αγγλικής γλώσσας, όπως ήταν φυσικό. Καμιά έκπληξη επ΄ αυτού.

Εκείνο το οποίο μ΄ εντυπωσίασε από αυτήν την συνέντευξη ήταν η φράση του: «Δώσαμε τον λόγο στους ειδικούς». Σπάνια οι πολιτικοί αναγνωρίζουν την πρωτοκαθεδρία, στην πράξη, στους τεχνοκράτες. Σχεδόν όλοι πιστεύουν πως τα πάντα μπορούν να τα χειριστούν οι ίδιοι.

Οι δε πολιτικοί της Αριστεράς, σε όλες της αποχρώσεις της, έχουν βαθιά την πεποίθηση πως τα πάντα καθορίζονται από την πολιτική. Τα πάντα έχουν ιδεολογικό πρόσημο. Δεν υπάρχουν δηλαδή αυθεντικά τεχνοκρατικές αποφάσεις.

Προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την υπέρβαση. Αναγνώρισε πως, στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται σχεδόν όλος ο πλανήτης, λόγω της πανδημίας, τον λόγο έχουν οι εξειδικευμένοι επιστήμονες. Βέβαια, και αυτό το γεγονός, δηλαδή η αναγνώριση από τον εκπρόσωπο της πολιτικής εξουσίας της πρωτοκαθεδρίας των τεχνοκρατών, είναι και αυτό μια πολιτική επιλογή.

Μπορεί τυπικά ο πολιτικός να αποφασίζει—γιατί εκ του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει αλλιώς—αλλά τα στοιχεία τα τροφοδοτούν οι εμπειρογνώμονες τους οποίους εμπιστεύεται.

Δεν αμφισβητεί, δεν υποσκάπτει το κύρος τους και την επιστημοσύνη τους.

Είναι η ώρα τους.

Να υπενθυμίσω πως οι Ντ.Τραμπ και Μπ.Τζόνσον αρχικά κινήθηκαν πάνω στην γραμμή πως εμείς αποφασίζουμε ότι η οικονομία είναι πάνω απ΄όλα. Σημασία δεν έχουν τόσο οι ανθρώπινες ζωές, που ούτως ή άλλως πάντα κάποιοι τις χάνουν, αλλά να μην σπάσει η αλυσίδα που κινεί την οικονομία.

Έτσι έχασαν πολύτιμο χρόνο, και αυτό θα το πληρώσουν. Πολύ γρήγορα, όταν οι επιστήμονες τούς προειδοποίησαν πως με την τυχοδιωκτική πολιτική τους θα χαθούν ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, επί τέλους τους άκουσαν. Η ζημία όμως είχε ήδη γίνει.

Τώρα και οι δύο περιμένουν την ώρα του πολιτικού λογαριασμού. Γιατί αναμφίβολα η άφρων πολιτική τους θα έχει πολιτικό κόστος γι΄αυτούς.

Στην Ισπανία η κατάσταση περιπλέχθηκε, γιατί οι δικαιωματιστές και οι κάθε λογής ριζοσπάστες αριστεροί έθεσαν θέμα συνταγματικότητος των περιοριστικών μέτρων που εξήγγειλε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, δεχόμενος τις προτάσεις των τεχνοκρατών. Προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, χάθηκαν δεκαπέντε πολύτιμες ημέρες, και σήμερα η Ισπανία θρηνεί χιλιάδες νεκρούς.

Στην μικρή Ελλάδα, που προσπαθούσε να κλείσει τις πληγές των μνημονίων και της υπερφορολόγησης, είχαμε την τύχη να έχουμε για πρωθυπουργό έναν άνθρωπο με «κρύο αίμα», όπως αποδείχθηκε.

Δεν αμφιταλαντεύθηκε και άκουσε την εισήγηση ενός τεχνοκράτη που ο ίδιος είχε επιλέξει για σύμβουλο του. Εδώ πιστώνουμε δύο γεγονότα στον Μητσοτάκη. Πρώτον, έκανε σωστή επιλογή συνεργάτη και δεύτερον είχε την ωριμότητα να λάβει σοβαρά υπ΄όψη τις εκτιμήσεις του.

Το αποτέλεσμα το ζούμε. Η μικρή Ελλάδα είναι το παγκόσμιο πρότυπο επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας. Η πατρίδα μας, μέσα από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, ανεβαίνει επίπεδο. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που, επί δεκαετίες, αναφωνούσε μεμψίμοιρα « πού είναι το κράτος», σήμερα διαπιστώνει πως το κράτος υπάρχει, λειτουργεί, προσφέρει.

Απλώς ήθελε ηγεσία που να εμπνέει και να έχει την θέληση να το οργανώσει. Μετά την λήξη του συναγερμού, το πρώτιστο καθήκον της κυβέρνησης είναι ανακαλύψει τους πολλούς Τσιόδρες που είναι κρυμμένοι μέσα στην ελληνική κοινωνία. Γιατί υπάρχουν και θέλουν να προσφέρουν.

Να ανακαλύψει αυτούς που η πολύχρονη ισοπέδωση των πάντων, τους χαντάκωσε μέσα στον σωρό.

Τότε θα απογειωθούμε!