Δοκιμάζει τις αντοχές των συστημάτων υγείας ο κορονοϊός

Δοκιμάζει τις αντοχές των συστημάτων υγείας ο κορονοϊός

Σοβαρή δοκιμασία για τα συστήματα υγείας αποτελεί ο νέος κορονοϊός που απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη.

Παρότι η επιβάρυνση προκύπτει κυρίως από τα βαριά περιστατικά, δεν παύει να αφορά το 15-20% όσων προσβάλλονται από αυτόν, δεδομένης της έλλειψης συγκεκριμένων θεραπευτικών σχημάτων ή εμβολίων για την ανοσοποίηση, άρα και την αποφασιστική διακοπή της μετάδοσης.

Η φροντίδα που απαιτείται για την κάλυψη των περιστατικών αυτών, απαιτεί πολυήμερη παραμονή στο νοσοκομείο - έχει υπολογιστεί ότι χρειάζεται νοσηλεία τουλάχιστον τριών ή ακόμη και τεσσάρων εβδομάδων. Επιπλέον αυτού, στα πολύ σοβαρά περιστατικά, απαιτείται παραμονή σε μονάδα εντατικής θεραπείας τουλάχιστον επί δεκαήμερο και κατά μέσο όρο ένα 20ήμερο.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους στην ημερήσια ενημέρωση για τον κορονοϊό επεσήμανε τους περιορισμούς στους υπάρχοντες πόρους, τονίζοντας και πάλι ότι το πρόβλημα πρέπει να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα εκτός Κίνας, καθώς το ενδεχόμενο ανάπτυξης κάποιου εμβολίου αποτελεί μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση που θα χρειαστεί τεράστιες επενδύσεις και το όποιο αποτέλεσμα προκύψει από τις έρευνες δεν θα είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό πριν από 12-18 μήνες.

Παρόλα αυτά όμως, το πρόβλημα είναι τώρα, ο ιός πρέπει να παραμείνει περιορισμένος τώρα, πριν θέσει σε δοκιμασία και άλλα συστήματα υγείας που ενδεχομένως να μην μπορούν να αντέξουν να καλύψουν την επιβάρυνση αυτή.

Σημείωσε ότι είναι ευτυχές γεγονός ότι το σύστημα υγείας της Κίνας έχει τις δυνατότητες να καλύψει τον τοπικό πληθυσμό, γιατί όπως διαπιστώνεται, οι θάνατοι σταδιακά μειώνονται - γεγονός που μπορεί να αποδοθεί σε παροχή καλύτερης φροντίδας όσο μαθαίνουμε περισσότερα για τον νέο κορονοϊό. Πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό εξάλλου, έχουν μεταβεί στην περιοχή πάνω από 10.000 εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας, για την καλύτερη κάλυψη των ασθενών στη Βουχάν, οι οποίοι εκπαιδεύθηκαν από διεθνούς κύρους επαγγελματίες με τη συμβολή του Οργανισμού.

Σε ότι αφορά τη διαχείριση των πόρων, όπως επεσήμανε ο δρ Γκεμπρεγιέσους, ο ΠΟΥ κάνει προσπάθειες ισορρόπησης των πόρων που διατίθενται για την άμεση αντιμετώπιση των πληγέντων και τον περιορισμό της επέκτασης της νόσου διεθνώς, έναντι των πόρων που δαπανώνται και πρόκειται να δαπανηθούν για την ανακάλυψη κάποιου εμβολίου.

Οι ειδικοί του Οργανισμού επεσήμαναν μάλιστα ότι η έρευνα για πιθανό εμβόλιο αναμένεται να δείξει τα πρώτα αποτελέσματα το νωρίτερο σε 16 εβδομάδες, οπότε εκεί θα αξιολογηθεί ποιά κλινική μελέτη έχει ικανοποιητικές ενδείξεις για να προχωρήσει.

Για την υποστήριξη των συστημάτων υγείας διεθνώς, ο ΠΟΥ έστειλε την εβδομάδα που πέρασε αναλώσιμο υλικό προστασίας για τους επαγγελματίες υγείας 21 κρατών, ενώ αυτή και την επόμενη εβδομάδα θα εφοδιάσει άλλες 106 χώρες. Ήδη εντός της εβδομάδας προμήθειες θα σταλούν σε 40 χώρες και σε 29 στην αμερικανική ήπειρο.

Αντίστοιχα στέλνονται και διαγνωστικά τεστ, καθώς ακόμη πολλές χώρες στέλνουν δείγματα σε άλλες χώρες για την επιβεβαίωση των ύποπτων κρουσμάτων. Με την αποστολή των εργαστηριακών τεστ, τα κράτη αυτά θα μπορούν να έχουν αποτέλεσμα εντός 2-24 ωρών, αντί να περιμένουν αρκετές ημέρες για το αποτέλεσμα από γειτονικές χώρες.

Καταλήγοντας ο δρ Γκεμπρεγιέσους επεσήμανε ότι ο ΠΟΥ δεν διαθέτει ακόμη αρκετά στοιχεία σχετικά με την τοπική μετάδοση που έχει συμβεί σε άλλες χώρες, καλώντας τις χώρες αυτές να διαθέσουν περαιτέρω στοιχεία, προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος.

Τα πρόσθετα στοιχεία για τον τρόπο της μετάδοσης, μπορούν να βοηθήσουν την επιστημονική κοινότητα να κατανοήσει τη σοβαρότητα και τη θνησιμότητα της νόσου εκτός Κίνας και να υπάρξει  σύγκριση στην συμπεριφορά του ιού.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, η καραντίνα που επιβλήθηκε εντός της Κίνας, καθυστέρησε την εξάπλωση του ιού πέραν των συνόρων της, για μία έως δύο εβδομάδες.