Διστακτικός ο Λευκός Οίκος στο ενδεχόμενο εξαγοράς της Tik Tok από την Microsoft

Διστακτικός ο Λευκός Οίκος στο ενδεχόμενο εξαγοράς της Tik Tok από την Microsoft

H ByteDance, η κινεζική εταιρεία στην οποία ανήκει η δημοφιλής εφαρμογή TikTok, προσπαθεί να διασώσει τις δραστηριότητες της στις ΗΠΑ, κάνοντας ένα τελευταίο αίτημα προς την αμερικανική κυβέρνηση για να επιτρέψει την συμφωνία εξαγοράς από τη Microsoft.

Πιο συγκεκριμένα η ByteDance εξέφρασε την πρόθεση στον Λευκό Οίκο την προθυμία να εκποιήσει πλήρως τις επιχειρήσεις της στις ΗΠΑ σύμφωνα με άτομα με άμεση γνώση του θέματος, αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα απαγορεύσει την εφαρμογή.

Την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνουτσιν είπε ότι υπάρχει συμφωνία στην κυβέρνηση και στο Κογκρέσο ότι το TikTok δεν μπορεί να λειτουργήσει στις ΗΠΑ με τη σημερινή του μορφή, λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal o Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπεο και ο Μνουτσιν τάσσονται υπέρ της πώλησης της Tik Tok στη Microsoft, ωστόσο αναμένεται το τελικό «οκ» από τον Λευκό Οίκο. Από την άλλη πλευρά, ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ επί εμπορικών θεμάτων, Πίτερ Ναβάρο θεωρεί ότι η πώληση της Tik Tok δεν θα λύσει το θέμα, προκαλώντας σύγχυση για το τι μέλλει γενέσθαι.

«Όσον αφορά στην TikTok την απαγορεύουμε από τις ΗΠΑ» διεμήνυσε μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν επιβιβαστεί στο Air Force One για να επισκεφτεί τη Φλόριντα, o Ντόναλντ Τραμπ. Ερωτηθείς πότε θα συμβεί αυτό, απάντησε: «Πολύ σύντομα. Εννοώ, άμεσα... Θα υπογράψω το διάταγμα». 

Ο Τραμπ υπογράμμισε ότι έχει την εξουσία να απαγορεύσει την εφαρμογή, που ανήκει στην ByteDance. Η πιο χαρακτηριστική ήταν το 2018, όταν διάταγμα έδωσε τέλος στα σχέδια της Broadcom να εξαγοράσει την Qualcomm σε μία συμφωνία, που θα ήταν η μεγαλύτερη τεχνολογική όλων των εποχών.