7ος χρόνος, ημέρα 2226η
Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021

Διπλωματικές πηγές: Εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με το Μπαχρέιν

Διπλωματικές πηγές: Εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με το Μπαχρέιν

Για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με το Μπαχρέιν, χώρα η οποία σταθερά στηρίζει τις Ελληνικές θέσεις σε θέματα Διεθνούς Δικαίου, κάνουν λόγω διπλωματικές πηγές με αφορμή την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην αραβική χώρα και τη σειρά επαφών που είχε με την πολιτειακή ηγεσία της, καθώς και με τον ομόλογό του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, οι επαφές εστιάστηκαν στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των δεσμών της Ελλάδας με το σύνολο των χωρών της περιοχής που ασπάζονται τις αξίες και αρχές μας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκε Μνημόνιο Πολιτικών Διαβουλεύσεων, το οποίο θα επιτρέψει τη συνέχιση και την ενίσχυση των επαφών αυτών, επισημαίνουν.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν ότι το Μπαχρέιν, νησιωτική χώρα, έχει υιοθετήσει και προβάλει θέσεις παραπλήσιες με τις θέσεις της Ελλάδας, όσον αφορά τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και έχει επιλύσει διμερή ζητήματα με το Κατάρ μέσω προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Περαιτέρω, αναφέρουν ότι η επίσκεψη αποτέλεσε επίσης ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα Διεθνούς Δικαίου μεταξύ των Νομικών Υπηρεσιών των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το Μπαχρέιν έχει καταδικάσει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», καθώς και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Επιπροσθέτως, συγκρατούν ότι το Μπαχρέιν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σύναψη των συμφωνιών του Αβραάμ, οι οποίες επέτρεψαν την προσέγγιση μεταξύ του Ισραήλ και των Αραβικών χωρών, μια συμφωνία που στηρίζει η Ελλάδα, η οποία οικοδομεί γέφυρες συνεργασίας και φιλίας τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον Αραβικό κόσμο.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη Διάσκεψη «Manama Dialogue», η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη διάσκεψη για θέματα Ασφαλείας στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν ότι στην εν λόγω Διάσκεψη συμμετείχε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, σημαντικός αριθμός υπουργών Εξωτερικών Αραβικών χωρών, καθώς και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι ο Νίκος Δένδιας ήταν ο μόνος Ευρωπαίος υπουργός που συμμετείχε, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι εκτίμησαν το άνοιγμα της Ελλάδας στην περιοχή.

Ν. Δένδιας: Σύμπτωση απόψεων Ελλάδας - Μπαχρέιν

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ο ομόλογός του στο Μπαχρέιν Αμπντουλατίφ μπιν Ρασίντ Αλζαγιάνι (Abdullatif bin Rashid Alzayani). Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o Νίκος Δένδιας, η επίσημη επίσκεψή του στο Μπαχρέιν αποτελεί μια ευκαιρία προώθησης των διμερών σχέσεων, σε πολιτικό και οικονομικό τομέα.

Επίσης, διαπίστωσε σύμπτωση απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Μπαχρέιν σχετικά με τις διεθνείς προκλήσεις και κοινή προσήλωση στην αντιμετώπισή τους, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Κατά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από το Βασιλιά του Μπαχρέιν Χαμάντ Μπιν Ισά αλ Χαλίφα, κατά την οποία επέδωσε επιστολή-πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Επίσης, συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του κρατικού επενδυτικού ταμείου Μπαχρέιν (Mumtalakat), Khalid Al Rumaihi. Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του Νίκου Δένδια στο Twitter, συζήτησαν για τις ευκαιρίες ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας και προώθησης επενδύσεων, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη γεωργία και τον τουρισμό.