Διπλή έξοδος στις αγορές με επανέκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ

Διπλή έξοδος στις αγορές με επανέκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ

Νέα διπλή έξοδο στις αγορές θα πραγματοποιήσει το ελληνικό δημόσιο με την επανέκδοση δυο ομολόγων διάρκειας 5 και 30 ετών.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το ελληνικό δημόσιο έδωσε εντολή στις Αlpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley να ενεργήσουν ως lead managers για την επανέκδοση του υφιστάμενου ομολόγου λήξης το 2026 με κουπόνι 0% αλλά και την επανέκδοση του 30ετούς τίτλου, λήξης τις 24 Ιανουαρίου 2052 με κουπόνι στο 1,875%.

Η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον σε συνάρτηση με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί τρεις έξοδοι της χώρας στις αγορές από την αρχή του 2021.

Στόχος του δημοσίου είναι να αντλήσει κεφάλαια με χαμηλό επιτόκιο και να βάλει στα ταμεία ρευστότητα χωρίς να «αδειάσει» ο κουμπαράς των ταμειακών διαθεσίμων, ενώ εκμεταλλεύεται το θετικό κλίμα με τα εντυπωσιακά ρεκόρ που καταγράφονται για τα ελληνικά ομόλογα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 3 Αυγούστου η απόδοση του ομολόγου αναφοράς 10ετούς ωρίμανσης είχε φτάσει έως το 0,565%, ισοφαρίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Παράλληλα, όλα τα έντοκα γραμμάτια φέρουν αρνητική απόδοση, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει και αυτή σε επίπεδο ιστορικών χαμηλών.