ΓΔ: 924,53 -1,30 (-0,14 %)

Τζίρος: 15,97 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2052η
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 924,53 -1,30 (-0,14 %)

Τζίρος: 15,97 εκατ. €   RT

Δίωξη για παράβαση καθήκοντος στον Ι. Αγγελή - Στο αρχείο η μήνυση Τουλουπάκη

Δίωξη για παράβαση καθήκοντος στον Ι. Αγγελή - Στο αρχείο η μήνυση Τουλουπάκη
Eurokinissi

Για την πλημμεληματικού χαρακτήρα παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε δίωξη στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή σε βάρος του οποίου είχε καταθέσει μήνυση η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Στο αρχείο τέθηκε η υπόθεση για άλλα πέντε αδικήματα που περιλαμβάνονται στη μήνυση Τουλουπάκη.

Το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αποδίδει η Εισαγγελία Πρωτοδικών στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, άλλοτε επόπτη των εισαγγελέων Διαφθοράς και βασικό μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση των δικαστικών χειρισμών για την έρευνα της Novartis, μετά από μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Τον τελικό λόγο για την πορεία της υπόθεσης σε βάρος του κ. Αγγελή έχει η Εισαγγελία Εφετών η οποία θα αποφανθεί αν συναινεί με την κρίση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρου Παππά ή αν θα διαφοροποιηθεί με βάση την αξιολόγηση των στοιχείων της δικογραφίας.      

Σημειώνεται ότι ο κ. Αγγελής έχει δηλώσει πως δεν είναι αληθές ότι αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία, στο ταξίδι του στη Βιέννη, ενώ σε υπόμνημα που είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, είχε υποστηρίξει ότι απλά υπέδειξε τη νόμιμη διαδικασία της δικαστικής συνδρομής.

Μετά από έρευνα που διενήργησε, με αφορμή τη μήνυση Τουλουπάκη, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Αγγελή για μία πράξη παράβασης καθήκοντος, ζητώντας παράλληλα να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση για άλλα πέντε αδικήματα που περιλαμβάνονταν στη μήνυση της δικαστικής λειτουργού.

Κατά την κρίση του κ. Παππά, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέπραξε παράβαση καθήκοντος τον Δεκέμβριο του 2018 και ενώ βρισκόταν με ομάδα εισαγγελέων Διαφθοράς στη Βιέννη, στο πλαίσιο της συνεργασίας με εισαγγελείς των ΗΠΑ για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού, σύμφωνα με τη μήνυση της κ. Τουλουπάκη, ο κ. Αγγελής, επόπτης τότε της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αρνήθηκε να παραλάβει από τους Αμερικανούς στοιχεία για λογαριασμό συγγενικού προσώπου ενός εκ των υπό διερεύνηση πολιτικών, για ενδεχόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται να αρνήθηκε την παραλαβή των στοιχείων καθώς θεωρούσε ότι η διαδικασία της παράδοσης του εν λόγω υλικού έπρεπε να γίνει υπό την ομπρέλα της Eurojust.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών θεωρεί ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε βάρος του κ. Αγγελή, μόνο για αυτό το αδίκημα, ενώ για τα υπόλοιπα που περιλαμβάνονταν στη μήνυση της κ. Τουλουπάκη αποφαίνεται ότι δεν προκύπτουν στοιχεία.

Μάλιστα, μεταξύ αυτών που ζητείται η αρχειοθέτηση είναι και το αδίκημα της παραβίασης απορρήτου σχετικά με έγγραφο των αμερικανικών Αρχών, που είχε προσκομίσει ο κ. Αγγελής στη Βουλή και το οποίο ανέφερε ότι δεν προκύπτει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Επίσης, και το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων όσον αφορά διακίνηση δικογραφιών που χειριζόταν η εισαγγελέας Διαφθοράς, πρέπει, κατά τον κ. Παππά, να οδηγηθεί στο αρχείο.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών περιλαμβάνεται και το πόρισμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένου, που μετά από παραγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης ερεύνησε τυχόν πειθαρχικές ευθύνες του κ. Αγγελή.

Δήλωση Δ. Παπαγγελόπουλου για τη δίωξη στον Ι. Αγγελή

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μετά την σε βάρος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, δίωξη που ασκήθηκε για «παράβαση καθήκοντος, σε δήλωσή του αναφέρει:

«Αυτοί που δέχονται να γίνουν απορρυπαντικά στα μεγάλα σκάνδαλα, καταλήγουν μαζί με τις βρωμιές που ανέλαβαν να ξεπλύνουν εκεί που καταλήγουν όλα τα ρυπαρά απόβλητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ