Δημ. Σαρηγιάννης: Ανατροπές φέρνει η αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων

Δημ. Σαρηγιάννης: Ανατροπές φέρνει η αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων

Η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ 168 νέων κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, φάνηκε να προκαλεί αιφνιδιασμό στον καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη. 

Πρόκειται για μια εξέλιξη που πιθανόν να προκαλέσει ανατροπή στις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για το εκτιμώμενο διάστημα του πικ του πανδημικού κύματος. 

Νωρίτερα μέσα στη μέρα, και βάσει των δεδομένων που υπήρχαν μέχρι και το Σάββατο, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι «στην κορύφωσή του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων και η πανδημία θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι γύρω στις 17 Φεβρουαρίου με μια κλίση που θα είναι αξιοσημείωτη και τότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. 

Η εκτίμηση ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης δεν είναι στο 50%, αλλά περίπου στο 30%, μοιάζει ενθαρρυντική, ωστόσο η ανακοίνωση της Κυριακής φαίνεται να περιπλέκει αρκετά την κατάσταση. 

Όπως γνωστοποίησε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Κυριακής, η ανάλυση για μεταλλαγμένα στελέχη έγινε σε 382 δείγματα που αφορούν στην περίοδο 29 Δεκεμβρίου - 2 Φεβρουαρίου 2021. Τα 168 ήταν «μεταλλαγμένα». Έτσι, στη χώρα μας έχουν ανιχνευθεί πλέον συνολικά 403 δείγματα θετικά στις μεταλλάξεις.

Το ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι μόνο από τις σημερινές αναλύσεις προέκυψαν 168 «μεταλλαγμένα» δείγματα.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε στο Liberal, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ότι η ανάλυση των επικαιροποιημένων δεδομένων που οδήγησε στις εκτιμήσεις για το πικ του κύματος της πανδημίας κοντά στο Πάσχα, ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, με την επιβάρυνση στο Σύστημα Υγείας να αναμένεται στις 21 Μαρτίου. Συνυπολογίζοντας, μάλιστα, και τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από το Σαββατοκύριακο.

«Τα δεδομένα του απογεύματος της Κυριακής, όμως, ανατρέπουν τις εκτιμήσεις, προς το χειρότερο», πρόσθεσε ο καθηγητής ΑΠΘ: «Μέχρι τώρα φαινόταν ότι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών ήταν μικρή. Είναι εντυπωσιακό ότι από τα 382 δείγματα που ελέγχθηκαν κι ανακοινώθηκαν την Κυριακή, τα 168 ήταν θετικά σε μεταλλάξεις του ιού». 

Η ανάλυση που θα προκύψει όταν πλέον «τρέξει» στο μοντέλο του τα νέα δεδομένα ο κ. Σαρηγιάννης θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις για το πικ του κύματος της πανδημίας. Η επιβάρυνση στις ΜΕΘ, δηλαδή, είναι πιθανό να επιταχυνθεί και να φτάσει ενδεχομένως αρκετά νωρίτερα από τις 21 Μαρτίου, όπως και το πικ που αναμενόταν γύρω στο Πάσχα.

«Διαφορές στα ποσοστά θνητότητας δεν υπάρχει από τη βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη», επισημαίνει πάντως ο κ. Σαρηγιάννης: «Ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα κι αυτό είναι ανησυχητικό».

Σχετικά με τις μεταλλάξεις, επισημαίνει το γεγονός ότι ανιχνεύθηκε στο Κορδελιό θετικός κληρικός στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος, αν και είχε ασθενήσει κάποιους μήνες πριν και από το «κλασικό» στέλεχος του κορονοϊού. Παρά ταύτα, ο οργανισμός φαίνεται να ήταν πιο «προετοιμασμένος» ώστε να αντιδράσει καλύτερα, όταν προσβλήθηκε κι από το μεταλλαγμένο στέλεχος. 

«Αυτός που έχει νοσήσει κι επαναμολύνονται, φαίνεται ότι τα Τ-λεμφοκύτταρά του έχουν αποκτήσει μνήμη κι ανιχνεύουν πρωτεΐνες και του μεταλλαγμένου στελέχους, άρα δεν νοσεί βαριά». Από την άλλη, ωστόσο, η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη μοιάζει με ένας «νέος ιός» που εν δυνάμει μπορεί να προσβάλλει όλο τον πληθυσμό, ανεξάρτητα από το αν ένα μέρος του πληθυσμού έχει νοσήσει από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού.