Δίκτυο: Νέα μελέτη για την Μέση Ανατολή

Δίκτυο: Νέα μελέτη για την Μέση Ανατολή

Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, δημοσιεύει, σήμερα, την ανάλυση «Δυναμικές Ισορροπίες και ανατροπές στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», εν όψει της δημόσιας συζήτησης την οποία διοργανώνει την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, με τη συμμετοχή πρέσβεων, ευρωβουλευτών και καθηγητών.

Στόχος της ανάλυσης είναι η καλύτερη κατανόηση της επίδρασης των Συμφωνιών του Αβραάμ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και η προώθηση μιας συνεκτικής και σφαιρικής αντίληψης για το περιφερειακό γίγνεσθαι και τη θέση της Ελλάδας μέσα σε αυτό.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι μετά την Σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ (25/3), σε κοινή ανακοίνωση τονίσθηκε η επιθυμία προσέγγισης της Άγκυρας, υπό την προϋπόθεση μιας μόνιμης αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η όποια παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι χωρών μελών της ΕΕ θα επιφέρει κυρώσεις σε βάρος της. Επανεξέταση της προόδου θα γίνει τον Ιούνιο. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η ΕΕ, ως ενιαίος θεσμός, διαπιστώνει ένα πρόβλημα στις σχέσεις της με την Τουρκία. Μένει όμως να φανεί, πόσο πειστική θα είναι η Κομισιόν στις συνομιλίες π.χ για την πλήρη εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ή για τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων όταν η Άγκυρα απεχώρησε (20/3) από την Συμβαση της Κωνσταντινουπόλεως για μη άσκηση βίας στις γυναίκες ,για το μεταναστευτικό, για τις διώξεις, τις φυλακίσεις κτλ. Είναι ορατή για τον τρίτο παρατηρητή, η εναγώνια προσπάθεια της ΕΕ να διατηρήσει τις καλές σχέσεις της με την Άγκυρα και αυτό είναι λογικό, όχι όμως σε βάρος αρχών της όπως π.χ η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η κοινοτική αλληλεγγύη. Δυστυχώς, χώρες με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία, όπως η Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, προκειμένου να τα διασφαλίσουν, απονευρώνουν μία συνολική ευρωπαϊκή θέση.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης γίνεται αναφορά στη στάση της Γαλλίας απέναντι στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί σαφή διαφοροποίηση από την στάση άλλων κοινοτικών εταίρων,υπογραμμίζοντας δραματικά την διαφοροποίηση εθνικών συμφερόντων μεταξύ χωρών μελών της Ένωσης.

Επίσης γίνεται λόγος για το γεγονός ότι η περιφερειακή επιρροή της Αθήνας έχει ενισχυθεί με την εικοσαετή Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ 1,68 δισ. δολάρια (01/21) και με την διμερή συμφωνία Ελλάδας- ΗΑΕ (11/20) για την κοινή συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, δημιουργώντας ένα θετικό προηγούμενο.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση του Δικτύου στο αρχείο που ακολουθεί

pdf