7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Δικηγόρος AstraZeneca: Δεν παραβιάσαμε το συμβόλαιο με την ΕΕ

Δικηγόρος AstraZeneca: Δεν παραβιάσαμε το συμβόλαιο με την ΕΕ
APimages

H βρετανοσουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca διαψεύδει ότι παραβίασε το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πώληση δόσεων του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, όπως την κατηγορούν οι «27», που ζητούν αποζημίωση ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για μη τήρηση των συμφωνηθέντων.

«Δεν υπήρξε καμία κατάφωρη παραβίαση του συμβολαίου. Είναι σοκαριστικό να κατηγορούμαστε για απάτη», δήλωσε ο δικηγόρος της AstraZeneca Χακίμ Μπουλαρμπά, στο δικαστήριο των Βρυξελλών που εξετάζει την υπόθεση.

Το πρωί, ο δικηγόρος της ΕΕ Ραφαέλ Ζεφαρελί είπε ότι η εταιρεία παρέδωσε 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε άλλες αγορές, παραβιάζοντας το συμβόλαιο που είχε υπογράψει πριν από εννέα μήνες με την ΕΕ.

Ζήτησε από τον δικαστή να επιβάλει στην εταιρεία πρόστιμο τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και να καταβάλει αποζημίωση «10 ευρώ ανά δόση για κάθε ημέρα καθυστέρησης» αν δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης του σκευάσματος.

Η AstraZeneca προβάλλει ως επιχείρημα τις προσπάθειες που καταβάλλει για να εφοδιάσει τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, υπενθυμίζοντας ότι ο εμβολιασμός στην ΕΕ έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου που πλήττονται από την πανδημία.

«Το επείγον σήμερα δεν είναι πλέον τόσο ο εμβολιασμός στην Ευρώπη, είναι ο εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού», είπε ο Μπουλαρμπά.

Ο δικηγόρος διαβεβαίωσε πάντως ότι θα τηρηθεί η υπόσχεση που έχει δώσει η εταιρεία να παραδώσει συνολικά 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, υπογραμμίζοντας ότι η AstraZeneca θα κάνει τα πάντα «για να επιλυθούν τα προβλήματα».

Οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας επανέλαβαν ότι από τα τέλη του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ενημερωθεί ότι υπήρχαν δυσκολίες στην παραγωγή σε ορισμένα ευρωπαϊκά εργοστάσια.

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε μέσα σε μερικούς μήνες, με «πρωτοφανή» ταχύτητα και όσον αφορά την παραγωγή, το πλαίσιο ήταν ιδιαίτερα «αβέβαιο», τόνισε ο Μπουλαρμπά.

Η απόφαση του δικαστή ενδέχεται να εκδοθεί μετά από πολλές εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ