Δίκη Χρυσής Αυγής: Να απορριφθεί το αίτημα του Γ. Λαγού πρότεινε η εισαγγελέας

Δίκη Χρυσής Αυγής: Να απορριφθεί το αίτημα του Γ. Λαγού πρότεινε η εισαγγελέας

Να απορριφθεί ως αόριστο και αβάσιμο το αίτημα εξαίρεσης όλων των μελών του δικαστηρίου πλην της ίδιας, το οποίο κατέθεσε ο Γ. Λαγός, πρότεινε η εισαγγελέας Αδ. Οικονόμου. Όπως είπε, «δεν προβλήθηκαν πραγματικά γεγονότα αλλά στηρίζεται σε βάση υπονοιών. Να κριθεί αόριστο και απαράδεκτο γιατί ασκείται καταχρηστικά».

Μετά την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου για απόρριψη του αιτήματος Λαγού, η πολιτική αγωγή ζήτησε να αναπτύξει τις απόψεις της για την εξαίρεση της αρχικής σύνθεσης του δικαστηρίου με πρόεδρο την κυρία Μαρία Λεπενιώπη. Οι συνήγοροι υπεράσπισης αντιτάχθηκαν λέγοντας ότι αφού έχει ανακοινωθεί η απόφαση για την ενοχή η πολιτική αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου.

Η νέα σύνθεση του δικαστηρίου αποσύρθηκε για να αποφασίσει. Σημειώνεται ότι η νέα σύνθεση προέκυψε μετά το αίτημα που υποβλήθηκε από τον συνήγορο του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση της έδρας αναμένεται το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαστής που ορίστηκε ως πρόεδρος της νέας σύνθεσης δήλωσε κώλυμα, γιατί όπως είπε είχε οριστεί δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στη κύρια ανάκριση, ενώ σημειώνεται πως το αίτημα για κώλυμα της νέας προέδρου θα εξεταστεί και αυτό με τη σειρά του από άλλη σύνθεση δικαστών.

Ως εκ τούτου, απροσδιόριστη παραμένει η εξέλιξη της διαδικασίας, καθώς μετά την απόφαση της έδρας για τα ελαφρυντικά που αιτήθηκαν οι καταδικασθέντες αναμένεται η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τις ποινές και τον ανασταλτικό τους χαρακτήρα.

Τις εξελίξεις σχολίασε ο καταδικασμένος για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός λέγοντας  «έναν - έναν σας στέλνουμε στα σπίτια σας».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μην αναγνωρίσει ελαφρυντικά στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, ο ευρωβουλευτής Γ. Λαγός, που βρισκόταν στην αίθουσα, κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου, επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψης του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του. 

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα και λίγο μετά τις 11 π.μ. προσήλθε στο δικαστήριο ο δικηγόρος του Γ. Λαγού, κ. Κωνσταντίνος Πλεύρης, ο οποίος είπε ότι ζητά την εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου, πλην της εισαγγελέως της έδρας. Όπως είπε, υπάρχουν υπόνοιες επηρεασμού του δικαστηρίου από όλα τα κόμματα και τα ΜΜΕ, ακόμα και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως είπε.

Μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο κ. Πλεύρης υποστήριξε: «Εισερχόμενος στην αίθουσα σχημάτισα την εντύπωση ότι εισέρχομαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επαναστάσεως…. Ελπίζω να εγγυηθείτε τη σωματική μου ακεραιότητα…».

«Η Ευρωπαϊκή σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζει ότι ο κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος μέχρι να καταδικασθεί. Τα ΜΜΕ δεν επιτρέπεται να προεξοφλούν το αποτέλεσμα της δίκης. Όλα αυτά που αποτελούν νόμο του κράτους έχουν παραβιαστεί με την ανοχή του δικαστηρίου σας» πρόσθεσε.

Ακόμη, ο συνήγορος Λαγού είπε: «Υπάρχει επηρεασμός του δικαστηρίου σας. Έγινε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από όλες τις εφημερίδες, τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα. Αυτός ο επηρεασμός για μας δημιουργεί την εντύπωση ότι διακυβεύεται η ανεξαρτησία του δικαστηρίου σας».

«Μέσα στη Βουλή αναρτήθηκαν πίνακες, που έλεγαν ότι δεν είναι αθώοι. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δήλωσε ικανοποιημένη για τη δίκη. Η δίκη αυτή είναι ποινική, αλλά με την ανοχή σας μεταβλήθηκε σε πολιτική δίκη» συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος προς την πρόεδρο του δικαστηρίου, ο κ. Πλεύρης είπε: «Όλες οι εφημερίδες σας επαινούν. Γράφανε ότι είστε η καλή και αδέκαστη δικαστής, αυτό δεν το αμφισβητούμε, αλλά υπάρχουν άλλοι δικαστές ανίκανοι. Οι εφημερίδες γράφουν σε σε ποια κελιά θα πάνε. Προεξόφλησαν ότι δεν θα έχουν αναστολή. Πρόκειται για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του νόμου, κλπ. Δεν είδατε τις παρανομίες; Δεν κάνατε μια δήλωση. Το δικαστήριο είναι ποινικό, όχι πολιτικό. Δεν δικάζεται ούτε ο φασισμός ούτε ο ναζισμός, δεν είναι ποινικές πράξεις».

Διαβάστε ακόμα:

Βαριές ποινές σηματοδοτεί η απόρριψη των ελαφρυντικών