ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Διευθυντής Eurasia: Ο Ερντογάν κάνει αλλαγές στην οικονομία για να επανεκλεγεί

Διευθυντής Eurasia: Ο Ερντογάν κάνει αλλαγές στην οικονομία για να επανεκλεγεί

Για την οικονομική αστάθεια και τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, καθώς και για το ενδεχόμενο εκλογών, μίλησε ο Διευθυντής της Eurasia Εμρέ Πέκερ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι δημοσκοπήσεις, δείχνουν ότι το κόμμα του Ερντογάν υποχωρεί, συνεπώς, πριν πάει στις κάλπες, θα ήθελε ένα εξάμηνο οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας και πιστωτικής επέκτασης, για να ελαφρύνει το βάρος των νοικοκυριών.

Ερωτηθείς σχετικά αν περιμένουμε πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες ή το 2022 σημείωσε πως λόγω της οικονομικής ατμόσφαιρας και της προοπτικής, δεν έχει νόημα για τον Ερντογάν να πάει σε πρόωρες εκλογές. «Εκτιμώ ότι οι πρόωρες εκλογές είναι μια απομακρυσμένη πιθανότητα, τουλάχιστον ως το δεύτερο εξάμηνο του 2022», ανέφερε. 

Για το τι συμβαίνει στην Τουρκία σε ό,τι αφορά την υπονόμευση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της έννομης τάξης; σημείωσε πως όλα μια άσκηση εσωτερικής πολιτικής. «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια ραγδαία υποχώρηση της δημοτικότητας του Προέδρου Ερντογάν, η οποία συνεχίζεται επί χρόνια. Επιστρατεύει διάφορες τακτικές για να αναθερμάνει τη βάση του και να φτάσει το 50+1%, ώστε να διασφαλίσει και την επανεκλογή του στην Προεδρία, αλλά και την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία», εξηγώντας έτσι τις πρόσφατες αλλαγές στην Κεντρική Τράπεζα, στην κυβέρνηση, στην προοπτική αναστολής λειτουργίας του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Ως προς την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ανέφερε ότι το βασικό ζήτημα που θα μας απασχολήσει τον Απρίλιο είναι ότι η επανεκκίνηση σχέσεων που ήθελε η Άγκυρα με την Ουάσιγκτον δεν έχει τελεσφορήσει. «Υπάρχει έντονη κριτική από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατική οπισθοχώρηση, την αναστολή λειτουργίας του HDP» και με αυτά τα δεδομένα  και τα μηνύματα από το Λευκό Οίκο ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 τον Απρίλιο, θα κλιμακωθεί η ένταση.

«Αν συμβεί, θα δώσει πάτημα στον Ερντογάν να επιτεθεί στις ΗΠΑ, να "τζογάρει" στο αντιαμερικανικό αίσθημα της τουρκικής κοινωνίας, προκειμένου να ενισχύσει τη δημοτικότητά του και να δώσει εθνικιστικά διαπιστευτήρια. Όμως, ακόμα και αν αυτό συμβεί, νομίζω ότι η επίδραση θα είναι ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμη», συμπλήρωσε.