Διευρύνεται το μέτωπο των «αντιρρησιών» για το Ταμείο Ανάκαμψης

Διευρύνεται το μέτωπο των «αντιρρησιών» για το Ταμείο Ανάκαμψης

Διευρύνεται ανησυχητικά, όπως όλα δείχνουν, στις τάξεις των «27» της ΕΕ το μέτωπο των «αντιρρησιών» απέναντι στην πρόταση που έχει καταθέσει η Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης. Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες και από τις Βρυξέλλες, έχουν αυξηθεί σε οκτώ τα κράτη-μέλη των οποίων οι κυβερνήσεις είτε απορρίπτουν στο μεγαλύτερο μέρος της την παραπάνω πρόταση είτε διατυπώνουν ουσιώδεις ενστάσεις.

Όπως φάνηκε και κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της περασμένης Τετάρτης, σε αυτή την ομάδα ανήκουν πλέον, εκτός των γνωστών «4» – Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία, που απαρτίζουν τους επονομαζόμενους «frugals» – η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία και η Τσεχία.

Τα παραπάνω ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία κατά τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας (18-29 Ιουνίου), ενώ πολύ δύσκολο θα είναι αυτό να συμβεί και τον Ιούλιο, πρώτο μήνα της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ. Χαρακτηριστική, από αυτή την άποψη, είναι η εκτίμηση υψηλόβαθμου Ευρωπαίου διπλωμάτη στην ιστοσελίδα euractiv.com, ο οποίος παρομοιάζει την προσπάθεια για λύση εντός του καλοκαιριού με «Ηράκλειο Άθλο».

Βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις παραμένει το ζήτημα της χρηματοδότησης μέσω επιχορηγήσεων και δανείων. Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γκέρνο Μπλούμελ δήλωσε ότι «το πακέτο δεν είναι αποδεκτό, τόσο ως προς το μέγεθος όσο και προς το περιεχόμενό του», ενώ η Ολλανδία επιμένει ότι θα πρέπει να δοθούν μόνο δάνεια και καθόλου επιχορηγήσεις. Και οι τέσσερις χώρες του «μπλοκ της λιτότητας» ζητούν πιο αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, να ζητηθούν μεταρρυθμίσεις από τις ασθενέστερες οικονομίες και, κυρίως, να γίνουν σαφείς οι όροι αποπληρωμής των δανείων.

Ένα άλλο θέμα διαφωνίας είναι η αξιολόγηση των χωρών που θα λάβουν τα μεγαλύτερα ποσά. Η Κομισιόν έχει λάβει υπόψη της τον πληθυσμό, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τα ποσοστά ανεργίας στο πρόσφατο παρελθόν, με αποτέλεσμα να ευνοούνται περισσότερο η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα αλλά και η Πολωνία, κάνοντας τις χώρες του Βορρά να θεωρούν ότι θα πληρώσουν στην πραγματικότητα τα προηγούμενα χρέη και τις αδυναμίες των οικονομιών του Νότου. Η Ολλανδία επιμένει ότι η βοήθεια προς την κάθε χώρα θα πρέπει να υπολογιστεί βάσει των πραγματικών επιπτώσεων της πανδημίας και μόνο.

Οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν επίσης την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν αυτά τα κονδύλια για να επιτευχθούν κοινοί στόχοι πολιτικής όπως η πράσινη ανάπτυξη και η ψηφιακή μετάβαση, καθώς και την αναγκαιότητα να υπάρξει το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα και να ελαχιστοποιηθούν οι διοικητικές διαδικασίες.

Σε αυτό το φόντο, αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν ότι «πρόκειται για μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων», ωστόσο η σκληρή στάση κάποιων κρατών-μελών δείχνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθούν μάλλον σε τεταμένο κλίμα.