Διεθνή ΜΜΕ: Πώς η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη κατά του κορονοϊού

Διεθνή ΜΜΕ: Πώς η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη κατά του κορονοϊού

Παρά τη δεκαετή οικονομική κρίση που πέρασε, η Ελλάδα βγαίνει νικήτρια στη μάχη κατά του κορονοϊού διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των κρουσμάτων σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αναφέρει ο Guardian, σημειώνοντας «δεν ήταν δεδομένη η ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες για τη δημόσια υγεία». 

Στο δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει πως «τα κρατικά νοσοκομεία σήκωσαν το βάρος των περικοπών που απαιτήθηκαν ως αντάλλαγμα για βοήθεια από τους δανειστές» κατά την τελευταία δεκαετία. «Με την έλευση της πανδημίας στην Ευρώπη, οι αρχές γνώριζαν ότι 18 μήνες μετά την έξοδο από τα μνημόνια, είχαν μόνο 560 κλίνες ΜΕΘ». 

Μιλώντας στον Guardian ο Δρ Ανδρέας Μέντης, επικεφαλής του Ινστιτούτου Παστέρ αναφέρει πως «υπήρχαν αδυναμίες που μας ανησυχούσαν. Πριν από τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος, είχαμε αρχίσει να εξετάζουμε ανθρώπους και να τους απομονώνουμε. Οι εισερχόμενες πτήσεις, ειδικά από την Κίνα, παρακολουθούνταν. Αργότερα, όταν άρχισαν να επαναπατρίζονται από την Ισπανία, για παράδειγμα, τους βαλαμε αμέσως σε καραντίνα σε ξενοδοχεία».

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, επισημαίνει πως «ήταν σαφές οτι χρειαζόμασταν ειδικούς τους οποίους έπρεπε να ακούσουμε. Ωστόσο, οι Έλληνες έχουν περάσει από κρίση, ξέρουν τι είναι. Κι αυτό τους τους επέτρεψε να προσαρμοστούν». Τονίζει ακόμη πως «όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίζεται μια κρίση υγείας, τόσο μεγαλύτερο είναι το βραχυπρόθεσμο οικονομικό κόστος, αλλά τόσο μεγαλύτερα είναι και τα μακροπρόθεσμα οφέλη».

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει το γεγονός οτι οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν επιχειρήσεις την ώρα που η οικονομία άρχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Πριν η Ελλάδα καταγράψει τον πρώτο θάνατο, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, ενώ αρκετές εβδομάδες πριν από την υπόλοιπη Ευρώπη, τα σχολεία έκλεισαν. Στη συνέχεια έκλεισαν επίσης μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα, γυμναστήρια, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφοι, καταστήματα λιανικής, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Οι εικόνες απο την Ιταλία συγκλόνισαν τους Έλληνες οι οποίοι άκουγαν τους κ. κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά να μιλούν για τους κινδύνους που ενέχει η ασθένεια, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, για να προσθέσει: «Τα μέτρα δεν έγιναν άμεσα αποδεκτά και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα, να απαγορεύσει δημόσιες συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων, να απαγορεύσει τα ταξίδια στα νησιά, να κλείσει τις εκκλησίες, παρά τις αντιδράσεις των ιερέων, και να διακόψει τις αεροπορικές συνδέσεις με τις χώρες που πλήττονται περισσότερο".

Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν τόσο στην προστασία της υγείας των πολιτών όσο και στον εκσυγχρονισμό του κράτους. «Όταν ξέσπασε η πανδημία, η ανάγκη απλοποίησης των κυβερνητικών διαδικασιών κατέστη πρωταρχική», δήλωσε στον Guardian ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε για να περιορίσουμε τα κίνητρα των πολιτών να βγουν από τα σπίτια τους ήταν να τους επιτρέψουμε να λαμβάνουν ιατρικές συνταγές στα τηλέφωνά τους. Αυτό, μόνο, έχει σώσει 250.000 πολίτες από την επίσκεψη στο γιατρό μέσα σε 20 ημέρες», σημειώνει ο υπουργός.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα κατάφερε να διπλασιάσει σχεδόν τον αριθμό των ΜΕΘ, ενώ ο Guardian αναφέρεται και στον τουρισμό, τονίζοντας πως «το κόστος για μια οικονομία τόσο εξαρτημένη από τον τουρισμό είναι ήδη υψηλό».

΄«Οι προσπάθειες Τσιόδρα - Χαρδαλιά φαίνεται πως αποδίδουν».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το βρετανικό δημοσίευμα στους κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλία, σημειώνοντας πως κάθε απόγευμα στις 18:00 οι Έλληνες συντονίζονται στις τηλεοράσεις τους προκειμένου να παρακολουθήσουν τη καθιερωμένη ενημέρωση για την επιδημία στη χώρα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.

«Όπως τα περισσότερα τελετουργικά, δεν υπάρχουν εκπλήξεις: κάθε φορά αντικρίζουν την ίδια σκηνή, δύο άντρες, κάθονται μερικά μέτρα μακριά, πίσω από ένα αρκετών μέτρων τραπέζι, σε ένα φωτεινό δωμάτιο», περιγράφει ο Guardian και συνεχίζει αναφέροντας ότι η καθημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ξεκινά με τον Σωτήρη Τσιόδρα, «έναν γλυκομίλητο» όπως τον χαρακτηρίζει καθηγητή Λοιμωξιολογίας που έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ, να μεταφέρει τα τελευταία στοιχεία, «κάνοντας περιστασιακά επίκληση στο συναίσθημα».

Ακολουθεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, «επικαλούμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης με προειδοποιήσεις ότι οι Έλληνες “πρέπει να μείνουν στο σπίτι”».

«Είναι τα πρόσωπα που έχουν συσχετιστεί με την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει την εξάπλωση του Covid-19», αναφέρει το δημοσίευμα και τονίζει πως «οι προσπάθειές τους να διατηρήσουν τη χώρα ασφαλή από τον ιό φαίνεται να αποδίδουν».

Bloomberg: Η Ελλάδα κινήθηκε έξυπνα και σβέλτα

Το πρακτορείο Bloomberg φέρνει την Ελλάδα ως παράδειγμα μιας εκ των χωρών που λειτούργησαν «έξυπνα» και «σβέλτα». Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του, ασκώντας κριτική στους ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη «ανά τον κόσμο, «οι κυβερνήσεις που ανταποκρίθηκαν καλύτερα στην πανδημία του Covid-19 δεν ήταν ούτε οι μεγαλύτερες ούτε οι πιο αυταρχικές. Ήταν απλά οι πιο έξυπνες και οι πιο σβέλτες και μεταξύ αυτών, δυστυχώς δεν περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία».

«Αντιθέτως περιλαμβάνονται αρκετές ασιατικές κυβερνήσεις, ενώ στη Δύση, η Γερμανία στέκεται σχεδόν μόνη της ενώ είναι και η Ελλάδα. Ποιος το περίμενε αυτό;», αναφέρει το πρακτορείο 

WSJ: Αχτίδα ελπίδας από την Ελλάδα

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στη Wall Street Journal γίνεται λόγος για «Αχτίδα ελπίδας από την Ελλάδα» και επισημαίνεται η πολύ αποτελεσματική διαχείριση και έγκαιρη αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ειδική αναφορά γίνεται στον συντονισμό και την απρόσμενη αποτελεσματικότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, τη σταθερή και αυξανόμενη ενίσχυση των ΜΕΘ στον τομέα της υγείας, στην «αθόρυβη ψηφιακή επανάσταση» του κράτους ώστε να υποστηριχθεί η πολιτική του «Μένουμε σπίτι» αλλά και στη συμμόρφωση των πολιτών αναφορικά με τους περιοριστικούς κανόνες την ώρα που εμπιστεύονται τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Το άρθρο σημειώνει πως «η μέχρι σήμερα αξιοθαύμαστη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα θα αφήσει μια θετική παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας, μπορεί δε να αποτελέσει το έναυσμα για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο».