ΓΔ: 897,55 5,86 (0,66 %)

Τζίρος: 86,12 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1989η
Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

ΓΔ: 897,55 5,86 (0,66 %)

Τζίρος: 86,12 εκατ. €   RT

Διεθνή ΜΜΕ: Πώς είδαν τη Σύνοδο Κορυφής και τις αποφάσεις για την Τουρκία

Διεθνή ΜΜΕ: Πώς είδαν τη Σύνοδο Κορυφής και τις αποφάσεις για την Τουρκία

Στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενεργοποιούν μεν νέες κυρώσεις, περιορισμένης έκτασης αναμονή νέων αποφάσεων στην επόμενη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, αναφέρονται αρκετά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

Πιο αναλυτικα:

Reuters: Μετά από έντονη συζήτηση, η ΕΕ θα προετοιμάσει νέες κυρώσεις για την Τουρκία

"Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη να προετοιμαστούν για περιορισμένες κυρώσεις σε Τούρκους υπηκόους για την διαμάχη εξερεύνησης ενέργειας με την Ελλάδα και την Κύπρο, αναβάλλοντας αυστηρότερα βήματα μέχρι τον Μάρτιο.

Αποφεύγοντας την απειλή του Οκτώβριου για να εξετάσουν ευρύτερα οικονομικά μέτρα, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε μια δήλωση που ανοίγει το δρόμο για κυρωσεις Τούρκων υπηκόων.

Τα βήματα δεν ήταν αρκετά για την Ελλάδα, με απεσταλμένους να λένε ότι η χώρα εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η ΕΕ ήταν απρόθυμη να στοχεύσει την τουρκική οικονομία για τη διαμάχη για τους υδρογονάνθρακες, καθώς η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία πιέστηκαν για περισσότερα".

Daily Sabah: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι αποφάσισε θα επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις στη Τουρκία

"Η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες υιοθετήσε το σχετικό μέρος της τελικής δήλωσης για την Τουρκία μετά από πολλές ώρες διαπραγματεύσεων.

Η δήλωση ισχυρίζεται ότι η Τουρκία προέβη σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ.

Ένας διπλωμάτης είπε στην Agence France-Presse (AFP) ότι οι κυρώσεις θα στοχεύουν άτομα και ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν περαιτέρω μέτρα "εάν η Τουρκία συνεχίσει τις ενέργειές της".

Θα υπάρξει απογοήτευση στην Αθήνα ότι οι ηγέτες δεν συμφώνησαν να επιδιώξουν εμπάργκο όπλων ή να στοχεύσουν ολόκληρους τομείς της οικονομίας της Τουρκίας".

Bild: Η ΕΕ επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Τουρκία

"Η Τουρκία τη γλίτωσε ελαφρά στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που θα της επιβάλλει βαθμηδόν νέες κυρώσεις", μεταδίδει η γερμανική Bild.

"Οι κυρώσεις μπορούν να πλήξουν μεμονωμένα άτομα καθώς και επιχειρήσεις, που μετέχουν σε παράνομες γεωτρήσεις (…) Επί του παρόντος, ωστόσο, δεν θα επιβληθούν κυρώσεις σε ολόκληρους κλάδους της οικονομίας ή ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων. Περαιτέρω βήματα μπορεί να αποφασιστούν στην επόμενη τακτική σύνοδο κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου".

DW: Οι ηγέτες της ΕΕ στηρίζουν τις κυρώσεις στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις

"Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε περιορισμένες κυρώσεις που στοχοποιούν άτομα και εταιρείες για τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους της Τουρκίας σε ύδατα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας και της Κύπρου", λέει η DW.

"H EE ακολουθεί μια τακτική καρότου και μαστιγίου έναντι της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις. Στην τελευταία σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόσφεραν κίνητρα στο εμπόριο και την τελωνειακή ένωση στο πλαίσιο μιας “θετικής πολιτικής ατζέντας ΕΕ – Τουρκίας εφόσον η Άγκυρα σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της” στην ανατολική Μεσόγειο – πρόταση που θα παραμείνει στο τραπέζι αν η Άγκυρα επιδείξει προθυμία για διάλογο και συμβιβασμό".

Wall Street Journal: ΗΠΑ, ΕΕ θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για το πυραυλικό σύστημα και την ενέργεια

"Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκούν πίεση στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Ουάσιγκτον να σχεδιάζει κυρώσεις για την προμήθεια από την Τουρκία ενός ρωσικού συστήματος αεράμυνας και την ΕΕ να στοχοποιεί άτομα που εμπλέκονται στις γεωτρητικές δραστηριότητες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο", αναφέρει η Wall Street Journal.

La Repubblica: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κόντρα στην Τουρκία, ενεργοποιούν νέες κυρώσεις

"Η Τουρκία συνέχισε με την “κλιμάκωση της ρητορικής κατά της-ΕΕ, των προκλήσεων και των μονομερών δράσεων» και για αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση άναψε το πράσινο φως σε νέες κυρώσεις που θα στοχεύουν οντότητες και άτομα, επεκτείνοντας τον κατάλογο εκείνων που έχουν ήδη επηρεαστεί με περιοριστικά μέτρα μετά από παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο", μεταδίδει η ιταλική La Repubblica.