Διεθνή ΜΜΕ για Αικ. Σακελλαροπούλου: Μια γυναίκα σύντομα ΠτΔ στην Ελλάδα

Διεθνή ΜΜΕ για Αικ. Σακελλαροπούλου: Μια γυναίκα σύντομα ΠτΔ στην Ελλάδα

Υπό τον τίτλο «Νομικός η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα» η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στην απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε τη δικαστή και πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας», γράφει η γερμανική εφημερίδα σύμφωνα με την DW και συνεχίζει: «Η εκλογή της Σακελλαροπούλου θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Διότι το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει ότι ο πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί μετά από πέντε ψηφοφορίες που γίνονται σε διάστημα το πολύ 20 ημερών με απλή ή ακόμη και σχετική πλειοψηφία. Οι συντηρητικοί διαθέτουν 158 έδρες στη Βουλή των 300 και έτσι μπορούν να εκλέξουν την υποψήφιά τους. Η διαδικασία της ψηφοφορίας αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου. Η ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί ακόμη».

«Η 5ετής θητεία του νυν προέδρου, συντηρητικού πολιτικού και συνταγματολόγου Προκόπη Παυλόπουλου εκπνέει στις 13 Μαρτίου», γράφει ακόμη η Handelsblatt.

«Μια νομικός υποψήφια Πρόεδρος στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung που σημειώνει επίσης ότι η εκλογή της Σακελλαροπούλου μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

Η γαλλική Le Quotidien αναφέρει ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας», που μια γυναίκα είναι υποψήφια για το ύπατο αξίωμα που κατείχαν μέχρι σήμερα μόνον άνδρες.

Η  Liberation θεωρεί τυπική διαδικασία την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, αφού «το συντηρητικό κυβερνών κόμμα διαθέτει 158 έδρες επί συνόλου 300 στη Βουλή»

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός προτείνει μια δικαστίνα για την προεδρία της Δημοκρατίας», μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. «Η Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (..._ Εφόσον επικυρωθεί στην ελληνική Βουλή η υποψηφιότητά της θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας», αναφέρει τηλεγράφημα του Xinhua στην ισπανική του έκδοση.