Διαχρονική η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ονομαστούν τα Σκόπια «Μακεδονία»

Διαχρονική η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ονομαστούν τα Σκόπια  «Μακεδονία»

Με την κοινοβουλευτική μάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών να κορυφώνεται, αξίζει να επανέρθει στο προσκήνιο η διαχρονική θέση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία κατ΄επανάληψη επεδίωκαν να περάσουν την άποψη ότι το γειτονικό κράτος πρέπει να αναγνωριστείς με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», χωρίς κανενός είδους προσδιορισμό.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2008, οι άνθρωποι που σήμερα επικαλούνται μια εθνική γραμμή περί σύνθετης ονομασίας και τους χειρισμούς του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή επεδίωξαν με κάθε τρόπο την αποτροπή των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνηση πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Ανάμεσά τους υπουργοί όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Κώστας Γαβρόγλου, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, αλλά και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας.

Επιπλέον, την ίδια χρονιά η νεολαία του τότε ΣΥΝ είχε πραγματοποιήσει στα Σκόπια συγκέντρωση και διαδήλωση «αντιεθνικιστικών και αντιμιλιταρικών κινημάτων από Ελλάδα και Μακεδονία». Ένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών ήταν να μην «βαφτίσει» η ελληνική κυβέρνηση να τη γειτονική χώρα.

Τέλος αρκετές είναι οι περιπτώσεις στελεχών τη σημερινής κυβέρνησης που ακόμα και πριν λίγους μήνες αναφέρονταν στα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία». Πιο χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη του Γιάννη Μουαζάλα ο οποίος χρησιμοποίησε τη λέξη «Μακεδονία» για να αναφερθεί στα Σκόπια, μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ.

Τότε είχε προκληθεί η έντονη αντίδραση του Π. Καμμένου ο οποίος παρά τη συγγνώμη του Γ. Μουζάλα, απαιτούσε την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση.