Διαβάστηκε το Κοράνι στην Αγία Σοφία - Σφοδρή αντίδραση ΥΠΕΞ

Διαβάστηκε το Κοράνι στην Αγία Σοφία - Σφοδρή αντίδραση ΥΠΕΞ

Προκλητική «φιέστα» του Ταγίπ Ερντογάν για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, με τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα να μεταδίδουν live τις εκδηλώσεις, οι οποίες συνοδεύθηκαν από μουσικές και τραγούδια, αλλά και ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά.

Η φιέστα του Ερντογάν διήρκεσε μιάμιση ώρα και πραγματοποιήθηκε χωρίς κοινό λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό. Την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία είχε προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος δήλωσε πως «το απόγευμα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Άλωσης που διοργανώνει το υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, στην Αγία Σοφία θα αναγνωστεί προσευχή της Άλωσης και θα διαβαστούν προσευχές».

Έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας είχε τοποθετηθεί ομοίωμα τείχους της Κων/πολης, ώστε να γίνει ένα τηλεοπτικό σόου με την αναπαράσταση της 29ης Μαΐου του 1453 και τα «τείχη» της Πόλης να πέφτουν.

Ο Ερντογάν, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε μέσω οθόνης, ανέφερε πως «δεν είναι δυνατόν για ένα γένος που δεν γνωρίζει τον πολιτισμό του να επιβιώσει, όπως ένα δέντρο δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τις ρίζες του».

«Για τη 1000ή επέτειο της Μάχης του Μαντζικέρτ θα βάλουμε πλώρη για ακόμα μεγαλύτερους στόχους, το 2071», επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΥΠΕΞ για Αγία Σοφία: Απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της

Ως απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών χαρακτηρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών  την ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ  η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.

«Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού  μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δείτε βίντεο:

Ομοίωμα τείχους της Κων/πολης έξω από την Αγία Σοφία

Ομοίωμα του τείχους της Κωνσταντινούπολης έστησε η Τουρκία έξω από την Αγιά Σοφία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Άλωσης, Οι «φιέστες» για την επέτειο από τα 567 χρόνια της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησαν από το πρωί με πρωταγωνιστή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος χαιρετούσε το πλήθος στα σκάφη που διέσχισαν τον Βόσπορο αναπαριστώντας πως συμμετέχουν στην Άλωσης της Πόλης.

Μετά την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα πραγματοποιηθεί προσευχή στην Αγία Σοφία, στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ και η οποία θα μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, στήθηκε κι ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από την Αγία Σοφία.

Φωτογραφία: Orthodox Times

Ερντογάν: Μια από τις πιο μεγαλοπρεπείς νίκες στην Ιστορία

Το μήνυμά του για την άλωση της Κωνσταντινούπολης απέστειλε και ο Τούρκος Πρόεδρος, κάνοντας λόγο για «μια από τις πιο μεγαλοπρεπείς νίκες στην Ιστορία, η οποία έκλεισε μια εποχή και άνοιξε μια νέα».