Νέα πρόκληση Ερντογάν: Προσευχή στην Αγία Σοφία στην επέτειο της Άλωσης

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Προσευχή στην Αγία Σοφία στην επέτειο της Άλωσης

Προσευχή στην Αγία Σοφία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, με αφορμή την άλωση της Κωνσταντινούπολης, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του το απόγευμα της Πέμπτης.

«Αύριο θα αναγνωσθεί το εδάφιο της Άλωσης θα γίνει προσευχή στην Αγία Σοφία. Θα ζήσουμε τη χαρά της κατάκτησης του έθνους μας μαζί με αυτά τα προγράμματα. Τιμούμε τους βετεράνους, τους μάρτυρες και τους ήρωές μας, ειδικά τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν», ανέφερε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος προέβη στην δήλωση αυτή σε σημερινό του διάγγελμα, ανακοινώνοντας παράλληλα χαλάρωση των απαγορευτικών μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Να σημειωθεί πως παραμένει άγνωστο προς το παρόν αν η προσευχή θα διαβαστεί εντός του ναού ή στον προαύλιο χώρο του, ενώ υπενθυμίζεται πως νωρίτερα είχε γίνει γνωστή η ακύρωση της προσευχής έξω από την Αγιά Σοφιά που προγραμματιζόταν από τον διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς,

Ο τελευταίος, πριν λίγες ημέρες, είχε αναφέρει ότι πρόθεσή του ήταν να πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή μετά το άνοιγμα των τζαμιών της χώρας στην πλατεία ανάμεσα από την Αγιά Σοφιά και το Μπλε Τζαμί, ενώ αργότερα ο Ερμπάς είχε δηλώσει πως τελικά η προσευχή θα λάμβανε χώρα στο τέμενος Φάτιχ της Κωνσταντινούπολης.

AP Photo/Burhan Ozbilici