Δεύτερος αξιωματικός καταγγέλλει πιέσεις για συγκάλυψη στο Μάτι

Δεύτερος αξιωματικός καταγγέλλει πιέσεις για συγκάλυψη στο Μάτι

Μετά τον Μετά τον πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο ένας ακόμη αξιωματικός της πυροσβεστικής καταγγέλλει πόλεμο σε βάρος του με στόχο την συγκάλυψη ευθυνών για την πυρκαγιά στο Μάτι, υποστηρίζοντας ότι  οργανώθηκε επιχείρηση απόκρυψης κρίσιμων στοιχείων, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, διαβιβάστηκαν τελικά «μαγειρεμένα» στον Εισαγγελέα. όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής».

Ο αντιπύραρχος Ι.Κ. σε κατάθεσή του ενώπιον του ανακριτή στις 12 Ιουνίου 2020, την οποία δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής», υποστηρίζει ακόμα ότι κάποιοι συνάδελφοί του προσπάθησαν να τον εξοντώσουν υπηρεσιακά για να μην τους κάψει ως μάρτυρας κατηγορίας και καταγγέλλει τον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων για απόκρυψη κρίσιμων στοιχείων, τα οποία, σύμφωνα µε τον ίδιο, διαβιβάστηκαν «φτιαγμένα» στον αρμόδιο εισαγγελέα.

«Στις 4 Αυγούστου 2018 ενημέρωσα τηλεφωνικά τον τότε διοικητή ΕΣΚΕ ότι τα στοιχεία του engage που υπέγραψε και απέστειλε στον αρμόδιο εισαγγελέα, ήταν ψευδή. Μου υποσχέθηκε ότι θα το διορθώσει. Αυτό όμως δεν το έπραξε και από τη στιγµή εκείνη πλέον η πράξη του για τη µη διόρθωση του engage ήταν προδήλως δόλια», περιλαμβάνεται στην κατάθεση.

Όπως καταγγέλλει ο αντιπύραρχος, σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», το σύστημα που καταγράφει τις ώρες κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων, είχε ετεροχρονιστεί κατά 55 λεπτά, ενώ πουθενά δεν αναφερόταν  ότι στην πυρκαγιά στο Νταού, επιχείρησαν δύο πύραρχοι ανώτεροί του.

Στις ερωτήσεις του ανακριτή για τις ευθύνες σε σχέση µε τη µη εκκένωση των περιοχών που κάηκαν, ο μάρτυρας φέρεται να απαντά ότι η ηγεσία βρισκόταν στο ΕΣΚΕ και μπορούσε να προτείνει εκκένωση στον Βουτζά και στο Μάτι, από τη στιγμή που είχαν ενημέρωση για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς από τις 16.45.