Ξένη Δημητρίου για πολιτικά πρόσωπα: Δεν υπήρχαν στοιχεία γι' αυτό οι φάκελοι αρχειοθετήθηκαν

Δεν υπήρχαν στοιχεία γι' αυτό οι φάκελοι αρχειοθετήθηκαν

Στην παραδοχή ότι οι φάκελοι κατά των πολιτικών προσώπων αρχειοθετήθηκαν λόγω έλλειψης στοιχείων προχώρησε η πρώην εισαγγελέας του Άρειο Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου συζητούνταν έντονα οι παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καθώς ομολόγησε ότι ο Ι. Αγγελής της είχε πει ότι ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης βρισκόταν πίσω από δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» για το περιβόητο στικάκι στη Βιέννη. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η Ξ. Δημητρίου είπε πως ο Ι. Αγγελής δεν είχε επαρκή στοιχεία και γι' αυτό δεν τον συμπεριέλαβε στις αναφορές.

Σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής η μαρτυρία της Ξ. Δημητρίου ουσιαστικά εμπλέκει άμεσα τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Να σημειωθεί ότι, κατά την κατάθεσή της, είπε πως «ο Αγγελης μου είχε πει πως ο Παπαγγελόπουλος ήταν πίσω από αυτή την υπόθεση», όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον βουλευτής της ΝΔ, Θάνο Πλεύρη. Την ίδια ώρα, υπέπεσε σε  αντιφάσεις όταν άλλαξε δήλωση της που ήταν γραμμένη και στα πρακτικά που έλεγε πως: «γνωρίζαμε που μένει ο προστατευόμενος μαρτυρας Μανιαδάκης». Πιεστικά ο Θάνος Πλεύρης της διάβαζε όσα είχε καταθέσει στην προανακριτική και τελικά αναγκάστηκε να αλλάξει όσα είπε και ζήτησε να κάνει «διευκρίνιση» πως το «γνωρίζαμε» δεν αφορούσε την ίδια αλλά «τις υπηρεσίες». 

Αναφορικά με την αρχειοθέτηση των δικογραφιών των πολιτικών προσώπων διεμήφθη ο εξής διάλογος: 

Θ. Πλεύρης: Ελέγχονται σήμερα τα πολιτικά πρόσωπα των οποίων ο φάκελος αρχειοθετηθηκε; 

Ξ. Δημητρίου: Όχι

Θ. Πλευρης: Δηλαδή κρίθηκαν μη σοβαρές ενδείξεις και γι αυτό δεν κλήθηκαν καν να πουν τις αποψεις τους;

Ξ. Δημητρίου: Ακριβώς

Τέλος, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διατήρησε αποστάσεις αναφορικά με την τακτική της εισαγγελίας να μην καταγράψει τις καταγγελίες του μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη». 

Συγκεκριμένα ο διάλογος με τον Θ. Πλεύρη έχει ως εξής: 

-Θ. Πλευρης: έχει δικαίωμα ο εισαγγελέας να μην καταγράψει μια καταγγελία που θα εκθέσει ένας μάρτυρας 

-Ξ. Δημητρίου: η διαδικασία είναι γνωστή 

-Θ. Πλευρης: εδώ ο κύριος Σαράφης σε όσα μας είπε, τόνισε για Μανιαδακη πως προφορικά είχε πει το όνομα του στην εισαγγελία διασθορας όμως δεν αποδόθηκε γραπτώς. Μπορεί λοιπόν κυρία Δημητρίου η εισαγγελέας (σ.σ. η Ε. Τουλουπακη) να μην καταγράψει μια συμπεριφορά; Μια καταγγελία. -Ξ.Δημητρίου: Δεν ξέρω. Δεν ήμουν παρούσα 

-Θ.Πλευρης: σας ρωτώ με βάση τον κώδικα 

-Ξ. Δημητρίου: αν ο μάρτυρας το κατέθεσε θα έπρεπε.