Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα κρατούμενο να εκφοβίζει
Σ. Νικολάου για Β. Δημάκη

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα κρατούμενο να εκφοβίζει

Την πραγματική διάσταση της υπόθεσης του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη αλλά και τους λόγους που μεταφέρθηκε στις φυλακές Γρεβενών αποκάλυψε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου στη Βουλή. Ειδικότερα, κατηγόρησε τον Β. Δημάκη πως είπε ψέμματα ότι δεν είχε πρόσβαση στην υλικοτεχνική υποδομή για να συνεχίσει τις σπουδές του και παράλληλα αναφέρθηκε στη «δράση» του κρατούμενου εντός της φυλακής, η οποία ουσιαστικά την οδήγησε στη μεταγωγή του στα Γρεβενά. Παρ’ όλα αυτά εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν στο πλευρό του κρατούμενο, ταυτιζόμενοι πλήρως μαζί του. 

Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Νικολάου ξεκαθάρισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα κρατούμενο να λέει ψέματα, να προσβάλλει τους κρατούμενους, να τους εκφοβίσει λέγοντας ότι θα πεθάνουν όλοι σαν τα ποντίκια, δεν θα επιστρέψουμε σε κανένα κρατούμενο να επιλέγει την φυλακή του και να συνδιαχειρίζεται τις φυλακές μαζί μας».

Σε ότι αφορά την μεταγωγή του υπογράμμισε ότι ο Δημάκης ήταν αυτός που ξεσήκωσε την φυλακή του Κορυδαλλού, όταν διέσπειρε τα περί κρούσματος κορονοϊού εντός των φυλακών.  «Διέσπειρε ψευδώς ότι έχουμε κρούσμα κορονοϊού μέσα και ότι όλοι φυλακισμένοι θα πεθάνουν με αποτέλεσμα να προκαλείται αναταραχή σε όλα τα καταστήματα της χώρας, ακολούθησε η Πάτρα και τα Γιάννενα», τόνισε και προσέθεσε ότι για να προστατευθούν τα δικαιώματα των κρατουμένων μεταφέρθηκε στα Γρεβενά. Το συγκεκριμένο κατάστημα, σύμφωνα με την ίδια, έχει την πιο πλήρη υλικοτεχνική υποδομή για παρακολούθηση μαθημάτων ηλεκτρονικά. «Πήγε ο Δημάκης στα Γρεβενά, εκεί του ζητήθηκε από τον διευθυντή των φυλακών και από το συμβούλιο σχολικής εκπαίδευσης να παρακολουθήσει ηλεκτρονικά τα μαθήματα του. Ο Βασίλης Δημάκης απάντησε  όχι κύριε δεν θέλω να παρακολουθήσω ηλεκτρονικά τα μαθήματα μου με ενδιαφέρει να επιστρέψω στο κελί μου στις φυλακές Κορυδαλλού», υπογράμμισε. 

Μάλιστα, παρουσίασε έγγραφο του διευθυντή των φυλακών Γρεβενών με ημερομηνία την 29η Απριλίου, σύμφωνα με το οποίο ενημερώθηκε ο Β. Δημάκης ότι έχει πρόσβαση στα μαθήματά του εφόσον το επιθυμεί, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε και δεν υπέβαλε αίτημα προς την υπηρεσία.«Κανένα δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν παραβιάστηκε ουδέποτε του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην εκπαίδευση αντιθέτως του ζητήθηκε και αρνήθηκε διότι κύριο μέλημα του ήταν να επιστρέψει στο κελί του στον κορυδαλλό», συμπλήρωσε. 

Όταν, δε, μεταφέρθηκε στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού συνέχισε να αρνείται να παρακολουθήσει τα μαθήματά του, επανερχόμενος στο αίτημά του για μεταφορά στο κελί του. «Η μεταγωγή του δεν ήταν τιμωρητική ήταν για να επικρατήσει ηρεμία τάξη και ασφάλεια στις φυλακές του Κορυδαλλού. Αλίμονο εάν δεν το κάναμε η ιστορία απέδειξε ότι ήταν η πιο σωστή κίνηση που έγινε».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας υποστήριξε ότι στις συμπεριφορές σαν της κυρίας Νικολάου ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι απέναντι. «Η συμπεριφορά της είναι κωμική και κωμικοτραγική», είπε. 

3.000 ποντίκια ξεχύθηκαν σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους στο Ναύπλιο

Τα προβλήματα που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, με πιο χαρακτηριστικό το ζήτημα με τα 3.000 ποντίκια που ξεχύθηκαν πάνω σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Ναυπλίου, παρέθεσε η γενικής γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου. «Επί πέντε χρόνια δεν έχει γίνει καμία απολύμανση στις φυλακές. Δεν συζητώ κάν για μυοκτονίες και απεντομώσεις. Υπάλληλοι των φυλακών Ναυπλίου άνοιξαν μια πόρτα που δεν είχε ανοιχτεί επι χρόνια και ξεχύθηκαν πάνω τους 3.000 ποντίκια», αποκάλυψε στην πρωτολογία της, αφήνοντας εμβρόντητους τους βουλευτές όλων των πτερύγων. 

Σύμφωνα με την ίδια, πέραν των αναγκαίων απολυμάνσεων που θα πρέπει να γίνουν, υπάρχουν αρκετά προβλήματα υπερπληθυσμού στον Κορυδαλλό, εξού κιόλας αποφασίστηκε η μεταφορά 500 κρατουμένων σε καταστήματα της περιφέρειας. Μιλώντας, μάλιστα, συγκεκριμένα για τον Κορυδαλλό υπογράμμισε ότι ήταν ένα Άνδρο ανομίας, όπου συμμορίες έδιναν ραντεβού στον Κορυδαλλό για έκνομες ενέργειες. Αποκάλυψε ότι για πρώτη φορά χτύπησε το κουδούνι για να μπουν στα κελιά τους οι κρατούμενοι τον Αύγουστο του 2019!  «Ήταν ανοιχτά τα κελιά και οργάνωναν παιχνίδια και πάρτι. Σπάσαμε τις μαφίες του Κορυδαλλού. Κάναμε έκτακτες μεταφορές και έτσι σπάσαμε τις μαφίες του Κορυδαλλού που ήταν τα αφεντικά της φυλακής», εξήγησε η ίδια. 

Την ίδια ώρα, αποκάλυψε ότι το κατάστημα του Δομοκού θα μετατραπεί σε πειθαρχική φυλακή για κρατούμενους για ειδεχθή εγκλήματα ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζονται νέα καταστήματα κράτησης στην περιφέρεια. Ειδικότερα, ένα στη Χαλκίδα για για οικονομικής φύσεως εγκλήματα και ένα κατάστημα 600 θέσεων στο Λασίθι. Κλείνοντας την τοποθέτησή της υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα στόχος είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων, οι οποίοι ήδη εδώ έχουν αποφέρει αποτελέσματα. Ενδεικτικό είναι ότι έχουν εντοπιστεί μεγάλες ποσότητες κάνναβης και χαπιών, 210 κινητά τηλέφωνα, 406 λίτρα αλκοόλ, 214 μαχαίρια κ.α.