Κυρ. Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Δεν θα δεχθούμε όρους εκβιασμού από την Τουρκία

Δεν θα δεχθούμε όρους εκβιασμού από την Τουρκία

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με την Τουρκία, αλλά με όρους δικαιοσύνης και όχι εκβιασμού», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις του με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα. 

Πάραλληλα, ο Κυρ, Μητσοτάκης διαμήνυσε πως η Τουρκία έχει το καθήκον που απορρέει από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να συγκρατεί τις ροές «και να επιβραβεύεται αφού το κάνει». 

Αναφερόμενος στην αυστριακή συνδρομή για μεταναστευτικό, που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Κουρτς, ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «σημαίνει πολλά», προσθέτοντας ότι «το προσωπικό και τεχνικά μέσα που μας διαθέσατε θα βοηθήσουν στην αποτροπή απόπειρας μαζικής εισόδου στα σύνορα από την Τουρκία».

«Στον Έβρο θα κυματίζει η ελληνική και η αυστριακή και η κυπριακή σημαία και σε λίγο και άλλες σημαίες που συνδράμουν στην πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει τη συμπαράσταση της Αυστρίας στην υπεράσπιση των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. 

Ο Κυρ. Μητσοτακης κατέστησε επίσης σαφές ότι «πρέπει να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της κρίσης και στον Έβρο, όπου πρέπει να απομακρυνθούν αυτοί οι άνθρωπο, αλλά και στα νησιά όπου τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί πρόοδος καθώς οι ροές ήταν μηδενικές», προσθέτοντας πως «εύχομαι και ελπίζω να συνεχιστεί γιατί θα αποτελεί απόδειξη ότι η Τουρκία συμμορφώνεται».

Τέλος, αναφερόμενος στα θέματα που συζήτησε με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, τη στήριξη της κυπριακής δημοκρατίας και το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τις ενεργειακές πηγές της, επισημαίνοντας πως «επιμένουμε και οι δύο ότι οι κανόνες καλής γειτονίας προϋπόθεση για να υπάρχει διατηρήσιμη ειρήνη στην περιοχή μας».

«Πήραμε δραστικά μέτρα για τον κορονοϊό»

Αναφερόμενος στο ζήτημα του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση για το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων, ως απαραίτητο μέτρο πρόληψης για να προλάβουμε τη γρήγορη εξάπλωση του ιού και να μην τρέχουμε πίσω από τετελεσμένα».

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη «να ενισχύσουμε περισσότερο το εθνικό σύστημα υγείας και να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους» και τόνισε ότι «είναι στην πρώτη προτεραιότητα της προσοχής μας».

«Απαιτώ υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη. Είναι μια κρίση. Θα την περάσουμε όλοι μαζί ενωμένοι», προσέθεσε.

Διαβάστε ακόμα:

- Τηλεδιάσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη - ηγετών της ΕΕ για τον κορονοϊό