Δεν μπορεί να είναι στο ΝΑΤΟ και να καταπατά ελληνικά και κυπριακά ύδατα
Times κατά Τουρκίας

Δεν μπορεί να είναι στο ΝΑΤΟ και να καταπατά ελληνικά και κυπριακά ύδατα

Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει μια χώρα-μέλος που αρνείται να ζήσει εντός των καθιερωμένων συνόρων της και καταπατά τα ελληνικά και τα κυπριακά ύδατα, επισημαίνουν στο κύριο άρθρο τους οιTimes του Λονδίνου, τονίζοντας πως αυτή είναι μια μη διαπραγματεύσιμη αρχή και «οι ηγέτες της Συμμαχίας θα πρέπει να την επισημάνουν γρήγορα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν».

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως για περισσότερα από 70 χρόνια το ΝΑΤΟ έχει διαφυλάξει την ειρήνη στην Ευρώπη, όμως τώρα δύο χώρες μέλη του, η Ελλάδα και η Τουρκία, βρίσκονται στα πρόθυρα της σύρραξης, όχι με έναν εξωτερικό εχθρό αλλά μεταξύ τους»

Όπως τονίζεται «ο άμεσος λόγος είναι ο ανταγωνισμός για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο. Ο ευρύτερος λόγος είναι η ασταθής συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας».

«Οι σύμμαχοι των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», αναφέρει το δημοσίευμα, «θα πρέπει να τις παροτρύνουν να διαπραγματευτούν, όμως αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως τήρηση ίσων αποστάσεων», διευκρινίζοντας ότι οι διεκδικήσεις και η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορούν να υποστηριχθούν.

«Η Ελλάδα μπορεί λογικά να αναμένει από τους συμμάχους της να το δηλώσουν αυτό στον κ. Ερντογάν ο οποίος, όπως ο σύμμαχός του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, συνηθίζει την ριψοκίνδυνη διπλωματία», σημειώνουν οι Times.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Άγκυρα έστειλε στην ανατολική Μεσόγειο το πλοίο Oruc Reis «για να κάνει έρευνες στα ύδατα γύρω από τα ελληνικά νησιά». Οι τουρκικές κυβερνήσεις, συνεχίζει, ανέκαθεν υποστήριζαν ότι η χώρα τους έχει το δικαίωμα να επωφεληθεί από τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής. Η Τουρκία εναντιώνεται κυρίως στην επιμονή της Ελλάδας ότι το καθένα από τα εκατοντάδες ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχει τη δική του υφαλοκρηπίδα και το δικαίωμα στους γύρω πόρους. Και η αξίωση της Ελλάδας για τα χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά είναι σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία δεν έχει υπογράψει η Τουρκία.

Στην πραγματικότητα, όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, «η Τουρκία δηλώνει την απροθυμία της να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις του νόμου για την επίλυση διαφορών επί των εδαφών και των πόρων», ενώ γίνεται αναφορά πως ο Τ. Ερντογάν άλλαξε τη στάση της Τουρκίας στη διεθνή τάξη «και όχι με καλό τρόπο».