Πετρελαϊκή εταιρεία Λιβύης: Δεν ερωτηθήκαμε για τη συμφωνία Σάρατζ - Ερντογάν

Δεν ερωτηθήκαμε για τη συμφωνία Σάρατζ - Ερντογάν

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης, NOC, δεν ερωτήθηκε σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φαγέζ αλ-Σάρατζ και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τη συνεργασία για τα θαλάσσια κοιτάσματα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της λιβυκής εταιρείας, Μουσταφά Σανάλα, σύμφωνα με το Reuters.

Μιλώντας για τον αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στα λιμάνια και τα διυλιστήρια, ο Σανάλα προειδοποίησε πως "εάν η διεθνής κοινότητα συνεχίσει να ανέχεται τον αποκλεισμό τούτο, τότε θα είναι συνυπεύθυνη για την κατάλυση του κράτους δικαίου στην εμπόλεμη χώρα. Κι αυτό σημαίνει περισσότερη διαφορά, περισσότερο έγκλημα, περισσότερες αδικίες και περισσότερη φτώχεια".

Ο 10ημερος αποκλεισμός που έχει επιβληθεί είναι ο μακρότερος έως σήμερα, αναγκάζοντας πολλά διυλιστήρια και λιμένες της Λιβύης να κλείσουν, παράλληλα προκαλώντας καταβαράθρωση της παραγωγής από 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 262.000. Ο Σανάλα πρόσθεσε πως σύντομα αυτή η παραγωγή θα μειωθεί έτι περαιτέρω, στα 72.000 βαρέλια, εάν συνεχισθεί ο αποκλεισμός.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός των μεγαλυτέρων λιμένων και κοιτασμάτων πετρελαίου, όμως δεν είναι άμεσα ορατό το πότε αυτό θα μπορεί να επιτευχθεί.

Το Reuters σημειώνει ότι ο αποκλεισμός είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί στην κυβέρνηση της Τρίπολης ο στρατός του κυρίαρχου στις ανατολικές περιοχές της Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Η NOC υποστηρίζει πως ο αποκλεισμός διατάχθηκε από τις δυνάμεις του Χάφταρ, αν και υποστηρικτές του αναφέρουν ότι πρόκειται για απαίτηση της λαϊκής βούλησης.

Ο Σανάλα δήλωσε πως στον λιμένα Ρας Λανούφ, εξαγώγιμο είναι μόλις το 30% των αποθεμάτων, ενώ στο Ες Σίντερ το 37%, λόγω και των ζημιών που έχει υποστεί εξαιτίας των μαχών τα τελευταία χρόνια. Κατά τον ίδιον, η NOC δίνει προτεραιότητα στην τροφοδοσία με αργό πετρέλαιο στο διυλιστήριο της Ζαουΐγια.

Επίσης, ο Σανάλα επεσήμανε τους μεγάλους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τα τεχνικά προβλήματα που κυοφορεί ο αποκλεισμός, με διάβρωση των αγωγών και διαρροές.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth