Δεν είμαστε υπέρ του εφησυχασμού

Δεν είμαστε υπέρ του εφησυχασμού

Ο μεγαλύτερος εχθρός, την ώρα της μάχης εναντίον του κορονοϊού, δεν είναι ο ίδιος ο ιός αλλά η χαλαρότητα που μπορεί να επιδείξει η κοινωνία εξαιτίας των πράγματι θετικών ενδείξεων που καταγράφονται τις μέρες αυτές. Στην Ελλάδα άλλωστε μας αρέσει να βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα και να εφησυχάζουμε εύκολα. Εν μέσω λοιπόν προσεγγίσεων και εκτιμήσεων ειδικών και μη, οι οποίες έφτασαν να μιλούν ακόμα και για συγκεκριμένες ημέρες άρσης των περιοριστικών μέτρων, στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν καθημερινά για την πορεία της εξάπλωσης.

«Η Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι το σημαντικό τεστ για την έναρξη της σταδιακής απαγκίστρωσης» αναφέρει στο liberal.gr τακτικός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συμπληρώνει με νόημα ότι «λάθος χειρισμοί τα επόμενα 24ωρα θα θέσουν σε κίνδυνο τα μέχρι σήμερα καλά αποτελέσματα». 

Σε περίπτωση που τα μέτρα αποδώσουν και οι απείθαρχοι είναι ελάχιστοι τότε ο Μάιος μπορεί να αποδειχθεί καλύτερος μήνας από ότι ο Απρίλιος. Σε αντίθετη περίπτωση κανείς δεν γνωρίζει τις επόμενες εξελίξεις. 

Καθημερινές είναι οι τηλεδιασκέψεις του πρωθυπουργού με συνεργάτες αλλά και κυβερνητικά στελέχη με στόχο την όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση από την πλήρη καραντίνα στην σταδιακή απεμπλοκή της χώρας από τον κορονοϊό, όταν και εφόσον βεβαίως δώσουν το «πράσινο φως» οι επιστήμονες. 

Στο πλαίσιο αυτό όπως πληροφορούμαστε μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται στο να προχωρήσει σε μία ακόμα δημόσια τηλεοπτική παρέμβαση. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου και το πρωθυπουργικό γραφείο ο κ.Μητσοτάκης θα θελήσει να απευθυνθεί στους πολίτες που περνούν δύσκολα τον μήνα αυτό, πιθανόν Μεγάλη Δευτέρα ή Τρίτη, στέλνοντας δύο μηνύματα. 

Από την μία θα αναφερθεί στα αισιόδοξα στοιχεία που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα ως προς την διασπορά του ιού και από την άλλη στην ανάγκη διαφύλαξης όλων των θετικών συμπερασμάτων, εφιστώντας την προσοχή όλων στην ανάγκη τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας. 

Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι στην κοινωνία παρατηρείται κόπωση από την καραντίνα, ενώ εμφανείς είναι και οι παρενέργειες στην οικονομική δραστηριότητα. Η παραπάνω διαπίστωση κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου που αναζητά την χρυσή τομή μεταξύ της πλήρους προστασίας απέναντι στην εξάπλωση του κορονοϊού και στη μεθοδική και ελεγχόμενη επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα. Μία προσπάθεια καθόλου εύκολη που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και προσεκτικές κινήσεις... 

AP Photo/Thanassis Stavrakis