Δεν ανακυκλώνουμε τον κορονοϊό

Δεν ανακυκλώνουμε τον κορονοϊό

Τα σκουπίδια συνήθως βάσει και ευρωπαϊκών «καμπανών» η Ελλάδα πρέπει να προβλέψει να τα ανακυκλώνει. Ωστόσο, την εποχή του κορονοϊού τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν. Την προσοχή να μην επιρρίπτονται ως ανακυκλώσιμα τα μέσα ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, γάντια κ.ά., που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού κρούουν οι ειδικοί. Το μήνυμα είναι σαφές από όλους: «Ποτέ στους μπλε κάδους».

«Υπάρχει η πιθανότητα να παραμείνει σε κάποια υλικά, λένε. Πόσο δε μάλλον σε μάσκες, γάντια ή μαντηλάκια» τονίζει στο liberal o γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος. «Όχι μόνον δεν πρέπει να πηγαίνουν σε μπλε κάδους, αλλά χρειάζεται να τοποθετούνται σε διπλές σακούλες και να ρίχνονται στον κανονικό κάδο» τονίζει. Και υπογραμμίζει πως πρέπει να «προσέξουμε τη σύνθεση» όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για το λόγο αυτό εξάλλου εκδόθηκαν σχετικές οδηγίες στα τέλη Μαρτίου προκειμένου να υπάρξει σωστή ενημέρωση για τον ασφαλέστερο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων  στη διάρκεια του κορονοϊού.

«Έχουμε πάρει μέτρα, χρησιμοποιούνται απολυμαντικά σε όλους τους χώρους» επισημαίνει και ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ (ΧΥΤΑ Φυλής), Γιώργος Ζαχαρόπουλος, υπογραμμίζοντας και αυτός πως πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί λόγω του ιού. «Δεν αρκεί να λαμβάνονται μέτρα από το κράτος, πρέπει να προφυλάσσουμε και εμείς κάποια πράγματα» λέει. «Τα προστατευτικά μέσα δεν τα πετάμε ποτέ στον μπλε κάδο, αυτά πρέπει να πάνε με τα σύμμεικτα» δηλώνει στο liberal, υπογραμμίζοντας πως ούτως ή άλλως το 50% των μπλε κάδων είναι σύμμεικτα απορρίμματα.

«Ούτε τα μαντηλάκια, ούτε τα γάντια, ούτε σύριγγες και πάνες του μωρού» λέει πως δεν πάνε στους μπλε κάδους, από τους οποίους μεγάλο μέρος γίνεται στη συνέχεια με χειροδιαλογή.β Όπως λέει ο κ. Ζαχαρόπουλος πρόκειται για μικρά πράγματα, αλλά ουσιαστικά. «Όταν λέμε για ανακύκλωση, μιλάμε για υλικά συσκευασίας όπως χαρτί ή κονσέρβες» σημειώνει.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στο διαχωρισμό αποβλήτων από τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα αυτά που θεωρούνται αναφοράς. «Δεν είναι η ώρα να διαχωρίζονται, ειδικά στην περίοδο της κρίσης», λέει, αναφερόμενος σε όσα θεωρούνται μολυσματικά και όσα αποστειρώνονται. «Όλα να πηγαίνουν τώρα σε αποτεφρωτήρα» σημειώνει για τις ημέρες αυτές, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να ισχύσει και στα ιδιωτικά εργαστήρια.

Παράλληλα, μέριμνα πρέπει να υπάρξει για όσα ογκώδη αντικείμενα βγάζει ο κόσμος στο δρόμο. «Ούτε πόρτες, ούτε ντουλάπια, ούτε άλλα αντικείμενα να μην βγάζουμε στο δρόμο. Δημιουργούνται εστίες μόλυνσης» αναφέρει ο κ. Ζαχαρόπουλος, υποστηρίζοντας πως οι πολίτες εάν χρειαστεί θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με το δήμο τους.

Οι οδηγίες

«Οι μέρες της πανδημίας του κορονοϊού έχουν αλλάξει πολλά στην καθημερινότητά μας. Οι συνθήκες απαιτούν εγρήγορση για την αντιμετώπιση θεμάτων που εγκυμονούν κινδύνους για την δημόσια υγεία. Για αυτό, μένουμε σπίτι και διαχειριζόμαστε με ασφάλεια τα απορρίμματα μας, ακολουθώντας και στην περίπτωση αυτή τις οδηγίες των ειδικών», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.

Για νοικοκυριά χωρίς κρούσμα covid-19:

* Γάντια, μάσκες και μαντηλάκια μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται γι΄ αυτό δεν τα πετάμε στον μπλε κάδο.

* Επίσης, γάντια, μάσκες, μαντηλάκια μιας χρήσης και άλλα μολυσμένα απόβλητα τα συλλέγουμε σε σακούλες απορριμμάτων, τις οποίες κλείνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Πετάμε αυτές τις σακούλες μόνον στον πράσινο ή γκρι κάδο (ανάλογα με τον Δήμο) και μετά κλείνουμε καλά το καπάκι του κάδου.

* Δεν πετάμε ποτέ στις αποχετεύσεις γάντια, μάσκες και μαντηλάκια.

* Δεν αφήνουμε τις σακούλες έξω από τους κάδους. Αν ο κάδος έχει γεμίσει βρίσκουμε κάποιον παρακείμενο.

* Δεν βγάζουμε ογκώδη αντικείμενα (π.χ. έπιπλα, στρώματα), κλαδέματα, απόβλητα κατασκευών, εκσκαφών και κατεδαφίσεων στους δρόμους ή έξω από τους κάδους. Πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με τον Δήμο για την παραλαβή τους.

Για νοικοκυριά με κρούσμα covid-19:

* Ισχύει η προαναφερόμενη οδηγία, ότι τα γάντια, οι μάσκες και τα μαντηλάκια μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται.

* Πετάμε τα αναλώσιμα των ασθενών σε ξεχωριστή σακούλα και εντός κλειστού δοχείου και όχι στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

* Τοποθετούμε τη σακούλα καλά κλεισμένη, σε δεύτερη σακούλα απορριμμάτων την οποία κλείνουμε το ίδιο σφιχτά.

* Δεν γεμίζουμε υπερβολικά τη δεύτερη σακούλα και δεν συμπιέζουμε τα απόβλητα με τα χέρια μας για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτών.

* Χρησιμοποιούμε γάντια σε όλη την παραπάνω διαδικασία.