Χρ. Σταϊκούρας: Νέες κρατικές ενισχύσεις για ενοίκια και πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων

Χρ. Σταϊκούρας: Νέες κρατικές ενισχύσεις για ενοίκια και πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων

Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο προσωρινό θεσμικό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση των πάγιων δαπανών τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, γνωστοποιώντας πως η κυβέρνηση  κατέθεσε αίτημα στην ΕΕ για την παροχή πρόσθετων, αδιάθετων πόρων του προγράμματος Sure.

Απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση του ΚΙΝΑΛ ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης λέγοντας ότι «προχωράμε στην αξιοποίηση του άρθρο 3.12 του Προσωρινού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις».

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, με διάταξη νόμου που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, διαμορφώνεται ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών», στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων. «Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν», τόνισε.

Προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρά εντατικά η τεχνική προετοιμασία του νέου μέτρου από τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε και πρόσθεσε ότι παράλληλα, «συμμετέχουμε, με προτάσεις, στις διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση, βελτίωση και επέκταση του Προσωρινού Πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι, πάλι, σε εξέλιξη».

Υπενθύμισε ότι προβλέπεται άμεση αξιοποίηση, μέσα στο 2021, κονδυλίων ύψους 5,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με σημαντική προχρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τον υπουργός «η Κυβέρνηση αντιμετώπισε το εξωγενές, συμμετρικό σοκ της πανδημίας και τις επιπτώσεις του στον βέλτιστο δυνατό βαθμό, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Αυτό αναγνωρίζεται από εταίρους, θεσμούς, αγορές, οίκους αξιολόγησης, αλλά, πρωτίστως, από την ελληνική κοινωνία».

Επίσης, «ανταποκριθήκαμε, με γρήγορα αντανακλαστικά, στην πρόκληση της πανδημίας, αναπροσαρμόζοντας προτεραιότητες στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής» και συνέχισε: «η αμεσότητα της αντίδρασής μας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ανακοινώσαμε την πρώτη δέσμη μέτρων ήδη από τις 9 Μαρτίου 2020, ενώ στη συνέχεια «διευρύναμε, επεκτείναμε και εμπλουτίσαμε τις παρεμβάσεις μας, καλύπτοντας, σε κάθε φάση της υγειονομικής κρίσης, έγκαιρα και αποφασιστικά, τις ανάγκες που προέκυπταν από τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο».

Και κατέληξε μεταξύ άλλων: «Με αυτόν τον τρόπο, καταφέραμε να απλώσουμε «δίχτυ» προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Παράλληλα, τόνισε ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την αύξηση του ανώτατου ορίου ενισχύσεων.