Χρ. Σταϊκούρας: Έως τα μέσα Μαρτίου οι δεσμευτικές προσφορές για τη ΛΑΡΚΟ

Χρ. Σταϊκούρας: Έως τα μέσα Μαρτίου οι δεσμευτικές προσφορές για τη ΛΑΡΚΟ

«Εκτιμώ ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε ολοκληρώσει τα σχέδια για τους 2 διαγωνισμούς έτσι ώστε οι ιδιώτες να έχουν στα χέρια τους αυτά τα στοιχεία και μέσα Μαρτίου να πάμε σε δεσμευτικές προσφορές», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η βιωσιμότητα της εταιρείας και η διασφάλιση των εργαζομένων.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «προσπαθούμε επί 2,5 χρόνια να την αποκρατικοποιήσουμε και είμαστε κοντά στο να τελειώσει αυτή η διαδικασία. Οι προκλήσεις όμως και η κατάσταση της εταιρείας – εξαιρετικά ενεργοβόρα – δεν βοηθούν για να βρεθεί ιδιώτης

Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση του να συζητήσει το θέμα με τους εργαζόμενους της επιχείρησης σημειώνοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση της με κύριο μέλημα τη βιωσιμότητα της.

«Εύχομαι και ευελπιστώ θετικά να υπάρχει ενδιαφέρον ιδιώτη σε αυτή την προσπάθεια. Έχουμε ως πρόταγμα να βοηθήσουμε και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ και να καλύψουμε και εργαζόμενους και γι αυτό έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να βοηθήσουμε το σύνολο των εργαζομένων ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται την επόμενη μέρα. Εάν, το εύχομαι, να βρεθεί ιδιώτης για να πάρει τη ΛΑΡΚΟ αν και δεν είναι δεδομένο», σημείωσε.

Ως προς την στάση της αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «ακούω με ευκολία κόμματα της αντιπολίτευσης να βλέπουν τους εργαζόμενους και ουσιαστικά να τους κοροϊδεύουν. Άκουσα την αξιωματική αντιπολίτευση να χύνει κροκοδείλια δάκρυα και ουσιαστικά η επιστολή του κ. Τσακαλώτου το 2019 προς την Κομισιόν μιλούσε για αποκρατικοποίηση. Άκουσα τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να μιλάει για σχέδιο εξυγίανσης χωρίς να εξηγεί ποιο είναι αυτό! Υπάρχει κάποιο άλλο σχέδιο εξυγίανσης αυτό δεν υλοποιούμε;».

Ο ίδιος υπογράμμισε τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία αλλά και τη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται.

«Να υπενθυμίσω ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε – νομίζω ότι τα ολοκληρώνουμε – θέματα περιβαλλοντικών δανειοδοτήσεων, αυθαιρέτων κτισμάτων και παραγωγικής διαδικασίας. Παραλάβαμε την εταιρεία με 500 εκατ. ληξιπρόθεσμες οφειλές, 352 εκατ. οφειλές προς ΔΕΗ, 250 εκατ. συσσώρευση οφειλών από το 2015-2019 και εδώ και 20 ημέρες με πρόστιμο στο ελληνικό δημόσιο 4,3 εκατ. κάθε εξάμηνο από το 2027 και μετά και κατά αποκοπή 5,5 εκατ. ευρώ. Με τελευταίο ισολογισμό της εταιρείας το 2014», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς θέμα των οικισμών όπου διαμένουν εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι «εκκένωση των κατοικιών ζητούν οι ιδιώτες, χωρίς να το έχουμε κάνει δεκτό. Όμως αυτό που μπορεί να γίνει είναι για τους συνταξιούχους της εταιρείας που δεν υπάρχει λόγος να διαμένουν σε αυτές τις κατοικίες».

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε συνάντηση με τα σωματεία των εργαζομένων στην  ΛΑΡΚΟ και εκπροσώπους της ειδικής διαχείρισης και του ΤΑΙΠΕΔ.