ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1992η
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021

ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

Χονγκ Κονγκ: Κατηγορίες με τον νόμο περί «εθνικής ασφάλειας» για τον φιλοδημοκρατικό μεγιστάνα των ΜΜΕ, Τζίμι Λάι

Χονγκ Κονγκ: Κατηγορίες με τον νόμο περί «εθνικής ασφάλειας» για τον φιλοδημοκρατικό μεγιστάνα των ΜΜΕ, Τζίμι Λάι

Για "συνωμοσία με ξένες δυνάμεις", με βάση τον νόμο περί "εθνικής ασφάλειας", κατηγορείται και επίσημα από τις κινεζικές αρχές, ο μεγιστάνας των μέσων μαζικής ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ και δεινός υποστηρικτής της δημοκρατίας, Τζίμι Λάι.

Ο επιχειρηματίας είχε κατηγορηθεί εδώ και για "συνεννόηση με ξένες δυνάμεις", όμως δεν είχαν απαγγελθεί κατηγορίες βάσει του συγκεκριμένου αμφιλεγόμενου νόμου, ο οποίος μπορεί να επιφέρει και ποινές ισόβιας κάθειρξης. Ο Λαι είχε συλληφθεί τον περασμένο Αύγουστο στα γραφεία της εφημερίδας του Apple Daily, ενώπιον δημοσιογράφων και εργαζομένων.

Οι συλλήψεις έχουν προκαλέσει φόβους για μια νέα καταστολή των ακτιβιστών της πόλης και των προσωπικοτήτων των μέσων ενημέρωσης στο Χονγκ Κονγκ, μετά την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου νέου νόμου περί ασφάλειας.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι ο νέος νόμος θα επιστρέψει τη σταθερότητα στην επικράτεια μετά από ένα χρόνο αναταραχών, αλλά οι επικριτές του λένε ότι σκοπός είναι να σιωπήσει τις όποιες φωνές, αντιτίθενται στον νόμο.

Ο Τζίμι Λάι είναι ένας από τους πιο εξέχοντες υποστηρικτές του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας. Η περιουσία του εκτιμάται περισσότερα από 1 δισ. δολάρια.

Σε ένα δημοσιογραφικό τοπίο με έκδηλο τον φόβο του Πεκίνου, ο Λάι αποτελεί ένα "επίμονο αγκάθι" για την Κίνα καθώς τα δημοσιεύματα των Μέσων του συχνά επικρίνουν ανοιχτά την κινεζική ηγεσία.

Πλέον, έχει γίνει ήρωας για πολλούς κατοίκους στο Χονγκ Κονγκ. Αλλά στην ηπειρωτική χώρα θεωρείται "προδότης" που απειλεί την κινεζική εθνική ασφάλεια