Χονγκ Κονγκ: Αποκλείστηκε η υποψηφιότητα του γνωστού ακτιβιστή Τζόσουα Γουόνγκ

Χονγκ Κονγκ: Αποκλείστηκε η υποψηφιότητα του γνωστού ακτιβιστή Τζόσουα Γουόνγκ

Συνεχίζοντας την περιχαράκωση του φιλοδημοκρατικού μπλοκ, η τοπική κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι αποκλείει την υποψηφιότητα του γνωστού ακτιβιστή Τζόσουα Γουόνγκ ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου για την τοπική βουλή.

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Γουόνγκ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter "Μόλις έμαθα ότι με απέκλεισαν από το να είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Κανένας σεβασμός για την θέληση των πολιτών του Χονγκ Κονγκ" τόνισε ο Γουόνγκ με αφορμή το γεγονός ότι έλαβε 3.000 ψήφους στα προκριματικά, που ήρθε πρώτος.

Ο φοιτητής και ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ είχε γίνει σύμβολο του "Κινήματος των Ομπρελών" και έχει αποτελέσει έμπνευση για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που το 2014 βγήκαν στους δρόμους ζητώντας ελεύθερες εκλογές. Κατά τις διαδηλώσεις του 2019, ο Γουόνγκ έγινε ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα στο "ακέφαλο" φιλοδημοκρατικό κίνημα της πρώην βρετανικής αποικίας. 

Η απόφαση των τοπικών αρχών εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο καταστολής του φιλοδημοκρατικου μπλοκ το οποίο στις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου κατήγαγε σημαντική νίκη, κερδίζοντας  το 85% των 452 θέσεων στα τοπικά συμβούλια. 

Τα παραπάνω έρχονται λίγο καιρό αφότου επιβλήθηκε από το Πεκίνο νόμος για την εθνική ασφάλεια που δίνει στο κομμουνιστικό καθεστώς άνευ προηγουμένου δικαστικές εξουσίες επί της πρώην βρετανικής αποικίας.