Χιλή: Νέοι περιορισμοί για το 1/3 του πληθυσμού εν μέσω έξαρσης της πανδημίας

Χιλή: Νέοι περιορισμοί για το 1/3 του πληθυσμού εν μέσω έξαρσης της πανδημίας

Το ένα τρίτο των 19 εκατομμυρίων κατοίκων της Χιλής θα τεθούν υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα από μεθαύριο Πέμπτη, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι αρχές, παρά την ταχεία πρόοδο της εκστρατείας εμβολιασμού στη λατινοαμερικάνικη χώρα που θεωρείται ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι εξαιτίας της εξάπλωση του ιού (...), παρατηρούμε επίμονη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες», εξήγησε ο υπουργός Υγείας, ο Ενρίκε Πάρις.

Χθες Δευτέρα, διαπιστώθηκαν 98 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 5.117 κρούσματα του SARS-CoV-2 (21.772 θάνατοι και 896.231 κρούσματα συνολικά). Η Χιλή είχε να υπερβεί το επίπεδο των 5.000 κρουσμάτων για πέντε συνεχόμενες ημέρες από τον Ιούνιο του 2020, στην κορύφωση του επιλεγόμενου πρώτου κύματος.

Κατά συνέπεια, οι εννέα από τους 52 δήμους της μητροπολιτικής περιοχής του Σαντιάγο και άλλοι 20 δήμοι στην επικράτεια της Χιλής, όπου ζει το ένα τρίτο των 19 εκατ. κατοίκων της χώρας, θα τεθούν υπό αυστηρό περιορισμό μεθαύριο Πέμπτη.

Η διάρκεια και η αυστηρότητα των περιορισμών θα επανεκτιμώνται διαρκώς, ανάλογα με την εξέλιξη των μολύνσεων.

Τα νέα μέτρα προστίθενται σε αυτά που επιβλήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε όλη τη μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο (7,1 εκατ. κάτοικοι), όπως αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η Χιλή είναι η χώρα της Λατινικής Αμερικής που έχει προχωρήσει περισσότερο όσον αφορά τον εμβολιασμό.

Κατά τα επίσημα δεδομένα, 4,8 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί ήδη και ο υπουργός Υγείας εκτιμά ότι 15 εκατ. συμπατριώτες του θα έχουν ανοσοποιηθεί την 30ή Ιουνίου.

Ο εμβολιασμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού άρχισε την 24η Δεκεμβρίου· από την 3η Φεβρουαρίου, ξεκίνησε η ανοσοποίηση του γενικού πληθυσμού.

AP Photo/Esteban Felix