Χανιά: Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το άνοιγμα των σχολείων

Χανιά: Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το άνοιγμα των σχολείων

Να διασφαλισθούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε με το άνοιγμα των σχολείων να διασφαλισθεί η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών ζητά με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.

Στο ψήφισμα γίνεται αναφορά στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «το κύριο που πρέπει να μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, είναι το πώς θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, αν πραγματικά διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές».

Σύμφωνα με το ψήφισμα το άνοιγμα των σχολικών κτιρίων να πραγματοποιηθεί, εφόσον έχει τηρηθεί το σύνολο των παρακάτω προϋποθέσεων ασφαλούς λειτουργίας τους όπως:

Οι αποστάσεις ανάμεσα στους μαθητές, με βάση τις οδηγίες του υπουργείου και του ΕΟΔΥ, πρέπει να είναι 1,5 μέτρο, ενώ δε θα πρέπει να βρίσκονται πάνω από 15 μαθητές ανά τάξη.

Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ σε σχέση με τις αποστάσεις εντός τάξης.

Άμεση ανεύρεση χώρων, ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων, ακόμα και άμεση ενοικίαση κατάλληλων χώρων.

Αγορά θρανίων και καρεκλών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα το κάθε παιδί να κάθεται μόνο του.

Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να δίνονται δωρεάν με κρατική ευθύνη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια, κ.ά.). Να πραγματοποιούνται παντού απολυμάνσεις.

Πρόσληψη και μονιμοποίηση όλου του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας σε κάθε σχολείο, ώστε μετά από κάθε διάλειμμα να καθαρίζονται όλα τα σημεία επαφής μετάδοσης του κορονοϊού (π.χ. θρανία, πόμολα, κουπαστές, τουαλέτες, κ.λ.π.).

Με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών να διερευνηθεί η ανάγκη πραγματοποίησης μαζικών τεστ ανίχνευσης του ιού στα σχολεία.

Δημιουργία, άμεσα, δομών σχολικής υγιεινής και ασφάλειας με τη στελέχωση όλου του απαραίτητου προσωπικού (σχολίατροι, νοσηλευτές, κ.λ.π.).

Απολύμανση όλων των σχολείων πριν την έναρξη αυτών, αλλά και καθημερινά, όπως προβλέπεται με την αναγκαία πρόσληψη προσωπικού και τροποποίηση των συμβάσεων τους (σχολικές καθαρίστριες).

Ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ